Писателят Юлий Йорданов представи тринадесетата си книга

Писателят Юлий Йорданов представи тринадесетата си книга Съюзът на българските писатели, община Лом и издателство „Български писател” представиха в Лом книгата „През февруари при бащата на „Януари” на литературния критик Юлий Йорданов – член на Съюза на българските писатели.
Пред изпълнената до краен предел зала на народното читалище „Постоянство 1856” актьорът от драматичния театър „Кръстьо Пишурка” Михаил Меракчийски прочете есето „Магическата вселена на философа от Калиманица” от книгата.
Водещата Марияна Габровска съобщи, че във връзка с премиерата на книгата специални гости на Лом са университетските преподаватели, писателите Мюмюн Тахир и Евгени Велев. Докторът на философските науки, професор Мюмюн Тахир направи задълбочен анализ, представяйки книгата.
Стойностните качества на творчеството на литературния критик  Юлий Йорданов са добре известни. А с прочетеното есе от книгата аудиторията навлезе в богатата душевност и възможността му да води диалог с читателя със средствата на своето перо. Свои мисли за книгата и автора споделиха  педагожката Анжела Борисова – директор на целодневната детска градина „Звънче” в Лом, дългогодишният педагог Александър Александров, известен със своите белетристични пристрастия, публикувал разкази в престижните списания „Съвременник” и „Пламък”, вечно емоционално вдъхновената литераторка,  педагожката Цветана Александрова и дългогодишната преподавателка по български език и литература в Лом и София Тодорка Георгиева.
Специално за премиерата на книгата „През февруари при бащата на „Януари” поздрав поднесоха възпитаници на средното училище „Димитър Маринов”, ръководени от своите преподавателки Ирена Ангелова и Албена Дамянова. А откъс от книгата „Ние, врабчетата” на Йордан Радичков рецитира Яница Бойкова от четвърти клас.
Областният управител на област Монтана Росен Белчев, поднасяйки поздравленията си, заяви: „Господин Йорданов, радостен съм, че имам възможността да изразя почитта си пред таланта, пред неуморния Ви труд на творец, който умело се придържа към стриктността на документалното изследване и живия език на публицистиката! Бъдете здрав, все така целеустремен и смел в мечтите си!”  Губернаторът награди Юлий Йорданов с почетния плакет на областния управител.
Кметът на община  Лом Пенка Пенкова поздрави Юлий Йорданов с тринадесетото му книжно отроче. Благодарейки му, че се е съгласил с представянето на книгата „През февруари при бащата на „Януари”, да бъдат открити проявите от културната програма в дните, посветени на празника на Лом – Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Кметът Пенкова високо оцени будителското дело на Юлий Йорданов, което е полезно за Лом и Северозапада.
Водещата Габровска с радост заяви: „Ето, че дойде време да чуем и самия автор! Господин Йорданов, заглавието на книгата Ви е оригинално, но… вероятно то крие някаква тайна или пък носи информация?  И какво беше чувството, което Ви подтикна да напишете тази книга?”
Юлий Йорданов благодари на областния управител Росен Белчев, неговия заместник Цветко Цветков, кмета Пенка Пенкова, на професорите Мюмюн Тахир и Евгени Велев и на многобройната аудитория, че са дошли да споделят неговата споходила го радост с издаването на най-новата му книга. След това отговори на поставените въпроси и сподели своите мисли за писателя и човека Йордан Радичков – главния герой на книгата „През февруари при бащата на „Януари”. „За мен той е една магическа Вселена; един необятен космос и каквито „кораби” с изследователи колкото и пъти да бродят по него, винаги ще откриват все нови и нови неразгадани тайни; една своеобразна амалгама от благодумство, народопсихология и дълбока философска мъдрост. Никак не е случайно, че капацитетите го наричаха „Жив класик”.
20.09.2017, 13:10 часа
2229 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha