Експерти обсъдиха безопасността по пътищата във Врачанско

Експерти обсъдиха безопасността по пътищата във Врачанско Заместник областният управител на Враца Мирослав Комитски проведе информационна среща във връзка с отбелязването на Европейския ден без жертви на пътя - 21 септември. На нея присъстваха представители на общините от областта, ръководители и служители на институциите, имащи отношение към проблемите на пътната безопасност – сектор „Пътна полиция“ – Враца, областен отдел „Автомобилна администрация“ - Враца, БЧК - Враца, СБА - Враца, РУО – Враца, Областно пътно управление-Враца и дирекция „Социално подпомагане“ – Враца.
По инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ТИСПОЛ, за втора поредна година, 21 септември е обявен за Европейски ден без загинали на пътя и ще отбелязан като полицейска операция под наименованието EDWARD (European Day Without A Road Death). В рамките на кампанията частни и обществени институции и организации на гражданското общество от целия ЕС дават своя принос, като споделят посланието, поемат ангажимент на уебсайта на TISPOL и организират дейности в областта на пътната безопасност.
„Министерството на вътрешните работи на Република България ще участва в операция EDWARD, като член на ТИСПОЛ, а за главен координатор е определена Главна дирекция „Национална полиция“. Целта е денят 21 септември да не бъде белязан със загинали при пътни инциденти“, с тези думи заместник областният управител Мирослав Комитски откри срещата и приветства участници. Той подчерта, че проекта EDWARD изразява подкрепа на идеята за пътната безопасност, засягаща цялото общество, тъй като всеки ден по европейските пътища загиват средно 70 души, а други 370 получават тежки наранявания. „Това е възможност да се насърчат всички участници в пътното движение да допринесат за намаляване на рисковете и повишаване на пътната безопасност докато шофират, ходят или карат велосипеди. Образованието и информираността имат важен принос за пътната безопасност, а проектът EDWARD поставя една изключително амбициозна цел — да отбележим ден без нито един загинал по европейските пътища. Когато всички заинтересовани страни се обединят, действията ни наистина са ефективни и можем да спасим човешки живот“, заяви Мирослав Комитски.
На срещата стана ясно, че всички институции ще проведат инициативи, посветени на безопасността на движението и ще участват като партньор в отбелязването на Деня без жертви на пътя. Областна дирекция на МВР – Враца ще проведе операция по метода „Широкообхватен пътен контрол“, по време на която доброволците от БЧК ще раздават информационни листовки.
Първият Европейски ден без загинали на пътя (EDWARD), който се проведе в 31 държави на 21 септември 2016 г., постигна успех в повишаването на информираността. Повече от 103 000 организации и физически лица подписаха ангажимент в областта на пътната безопасност на уебсайта на Европейската мрежа на службите на пътната полиция (TISPOL), а в цяла Европа бяха организирани действия в тази сфера. Те включваха информационни дейности в училища и фирми, семинари, конференции и състезания. 19 милиона души подкрепиха кампанията чрез социалните мрежи.
20.09.2017, 15:32 часа
900 1
Коментари

Skromen мирянин

20.09.2017, 18:46 часа
Докато не видим полиция и КАТ ежедневно в действие, всичко е бла-бла. Коли паркирани навсякъде, пилене на гуми из града, засичане, неправилно изпреварване, отнемане на предимство, списъкът е дълъг.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha