Обезщетиха с 1,88 млн. лв. фермерите за бедствия през 2016 г.

Обезщетиха с 1,88 млн. лв. фермерите за бедствия през 2016 г. Държавен фонд "Земеделие" е изплатил 1,88 млн. лв на земеделските производители като държавна помощ за компенсиране на загуби от природни бедствия през 2016 г. Това съобщиха от институцията.
Средствата са разпределени между 203 стопанства, които са декларирали общо над 52 хил. дка унищожени площи.
Помощта, която се финансиране от националния бюджет, е предназначена за фермери, чиито площи със земеделски култути са пропаднали на 100% в следствие на неблагоприятни климатични условия. Компенсират се до 80% от действителните разходи за отглеждане на растения при щети като измръзване, осланяване, наводнение, градушки и др., когато става дума за отглеждане на царевица, грах, бобови култури, картофи, различни плодове и зеленчуци.
Ставката при зърнените, фуражни култури и слънчогледа е 50% от разходите, а за зимната рапица - 30%, става ясно от информацията. Когато щетите са в следствие на суша, помощта е по-ниска - 40% от разходите за царевица и лешници и до 25% - за пшеница и слънчоглед.
През тази година различни земеделски производители също пострадаха от бедствия. Още през юли земеделският министър Румен Порожанов обяви, че екипът на ведомството ще направи всичко възможно изплащането на компенсациите да започне още в края на годината.
През лятото на различни места в Северна България имаше сериозни поражения от локални градушки. Към края на юли пропадналите площи бяха над 150 хил. дка, което означава, че при одобряването на всички заявления за обезщетение, подадени от земеделците, изплатената сума трябва да бъде по-висока от тази за 2016 г.
20.09.2017, 16:19 часа
616 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha