Община Мездра: Съветници обричат 28 деца на неграмотност

Община Мездра: Съветници обричат 28 деца на неграмотност Общинският съвет в Мездра пренебрегна желанието на 28 родители от село Моравица децата им да се обучават в местното училище. Решението бе взето на последното редовно заседание на местния парламент.
Кметът инж. Генади Събков бе внесъл докладна записка, с която предлагаше да бъдат утвърдени изключения от минималния брой на учениците в самостоятелни /или в слети/ паралелки с по-малко от 10 ученика в ОУ „Васил Кънчов“ в селото. Инж. Събков мотивира предложението си със стремежа да се запази общинската образователна система в съществуващия вид и да се уважи избора на училище от ученици и родители. Въпреки тенденцията в национален мащаб да се запазват училищата в малките населени места, ОбС-Мездра без каквито и да било аргументи. За да получи училището в Моравица заверка на основния документ „Списък образец 1“, предложението на кмета трябваше да има подкрепата на минимум11 гласа. 10 съветника гласуваха „За“, О-„Против“, 6-„Въздържал се“, двама не упражниха правото си на вот, а други двама съветници не присъстваха на заседанието.
Огнян Петров-Народен съюз, Георги Валентинов-Народен съюз, Десислава Костова-ГЕРБ, Ивайло Тодоров-ГЕРБ, Ивайло Тошев-ГЕРБ, Николинка Кътовска-АБВ гласуваха „Въздържал се“. Яна Нинова-ГЕРБ, Димчо Йотов- Народен съюз и независимият общински съветник Надежда Йорданова не гласуваха, а Мирослав Аспарухов-АБВ и Митка Лечева от БСП отсъстваха от заседанието.
Желанието на родители и ученици от Моравица бе подкрепено от 6 общински съветника от БСП, сред които: Ангел Йорданов, Венелин Кръстев, Гергана Петрова, Данаил Димитров, Катя Йотова и Наталия Христова. Към, тях се присъединиха и двама от Либерален алианс-Каролина Кьолер и Мирчо Мирчев, както и Наталия Луканова и Тошко Стоянов от АБВ. 
21.09.2017, 08:30 часа
1057 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha