Модернизират болницата в Козлодуй по трансграничен проект

Модернизират болницата в Козлодуй по трансграничен проект Областният управител Малина Николова домакинства и откри встъпителната пресконференция по Проект „Координиране и подпомагане на модернизацията на обществените здравни услуги в областите Долж и Враца” Официални гости на събитието са кметът на община Козлодуй - Маринела Николова, Илеана Мажина - съветник в Окръжен съвет – Долж и ръководител на проекта, ръководството и служителите на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Козлодуй, директори на здравни заведения във Враца.
При откриването областният управител Малина Николова отбеляза, че през настоящата 2017 година се навършват 10 години от подписване на Споразумението за партньорство за трансгранично сътрудничество между област Враца и окръг Долж.
„Този период се изпълни със съдържание чрез съвместните инициативи и проекти. Благодаря на колегите от Окръжен съвет – Долж за ефективното партньорство, експертната помощ при изпълнение на проекти и политики и приятелството, което е неоценимо“, допълни Малина Николова.
„На база на общите проблеми пред здравната система в трансграничната зона, се обсъди идеята за изготвяне на проектно предложение в сферата на здравеопазването с цел координиране и подкрепа на здравните услуги в Долж и Враца, като за обекти на интервенция са избрани Окръжна клиника за спешни случаи - Крайова и Многопрофилна болница за активно лечение „Св.Иван Рилски“ – Козлодуй. Изготви се проектно предложение, което с Решение №32 от 08.12.2016 г.  на Комитета за наблюдение на Програма Интеррег V-A беше одобрено за финансиране. В началото на 2017 година се подписа Договор между Министерство на регионалното развитие, публичната администрация и европейските фондове на Република Румъния, в качеството на Управляващ орган  и Окръжен съвет – Долж“, обяви Малина Николова.
Партньори по проекта са Окръжен съвет – Долж, община Козлодуй, окръжна клиника за спешни случаи - Крайова и областна администрация – Враца.
„Координацията и сътрудничеството между партньорите е нашето общо предизвикателство. Уверени сме в успеха при управлението и изпълнението на проекта в полза на гражданите и укрепване на нашите приятелски връзки“, заяви Малина Николова.
В рамките на модернизацията на МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Козлодуй ще бъдат обединени две болнични отделения в едно, ще бъдат изградени болнични стаи, две сестрински стаи и два хирургични кабинета. Проектът включва още реконструкция на физиотерапията и изграждане на външен асансьор, както и доставка на медицинско оборудване за отделенията по акушерство и гинекология, хирургия, неврология и анестезиология, лабораторията за медицинска диагностика и Центъра за физическа рехабилитация.
Общата стойност на проекта е 1 483 009,98 евро, а бюджетът за община Козлодуй е 713 557,04 евро. Срокът за реализирането на проекта е 24 месеца.
 
21.09.2017, 15:00 часа
1754 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha