Вижте как ще бъде отбелязан Денят на независимостта в Северозапада

Вижте как ще бъде отбелязан Денят на независимостта в Северозапада
Утре, 22 септември, ще отбележим Деня на независимосттана България.
Във Видин церемонията по отбелязването на празника е от 11 часа на площад "Бдинци".
Във Враца тържеството ще се състои от 11.00 ч. на площад „Христо Ботев“. Програмата по отбелязването включва: церемония по издигане на националния флаг на Република България; молебен за благоденствие; поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев; концерт на Представителен танцов ансамбъл “Мездра”.
С празничен концерт община Монтана ще отбележи на 22 септември. Събитието ще започне в 10.30 ч. с изпълнения на духов оркестър "Дико Илиев" към НЧ "Разум 1883" и Мажоретен състав към общински младежки дом. В програмата ще се включат представителен танцов ансамбъл "Пъстрина" и фолклорна формация "Огоста".
В Лом по повод празника ще се състои спектакълът „Молитва за България“ на Поли Паскова. Концертът е от 19.30 ч. на площад „Свобода“. 
В Мездра празничната програма ще започне в 10.00 часа на пл. „България“. Кметът Генади Събков ще приветства жителите на общината и под звуците на националния химн ще издигне флага на Република България. Празничният концерт ще бъде открит от възпитаници на Центъра за подкрепа за личностно развитие с художествен ръководител Анета Петкова. Красотата на българския фолклор ще бъде представена чрез изпълненията на Женски народен хор към НЧ „Просвета-1925“- Мездра с художествен ръководител Юлияна Антимова. 
В Белоградчик става традиция Денят на независимостта на България да се отбелязва с хоротека на открито, предаде Иванка Петрова. Утре тя ще се състои на площад „Възраждане” от 18.00 часа. Хорото ще поведат танцовите формации „Калина” и „Рамонда” към Младежки дом и децата от школата по народни танци към Детски комплекс. Обикновено се играят най - популярните български хора - „Еленино“, „Пайдушко“, „Дайчово“, „Чичовото“, които бързо увличат и други участници и гости на празника. Участниците в клуб „Млад възрожденец” към СУ „Христо Ботев” и Комитет „Васил Левски” са планували поход до местността „Рудинье” край с. Дъбравка. Там се намира паметникът на загиналите за защитата на Белоградчик през Междусъюзническата война от 1913 г. Макар днес този паметник да е малко позабравен, върху него още се чете: „На падналите при защитата на Белоградчик от 17-ти пехотен Доростолски на Негово Имп. Владичество великия кн. Вл. Александрович полк 1913, 2-и юлий.“ През месец юни 15-и пехотен Ломски полк е водил боеве с турците далеч на турска територия, а отбраната на Белоградчик е била поета от други войскови части. Полкът, признателен, че други са отбранявали с доблест града, по-късно е издигнал паметника в прослава на загиналите за отбраната на града. 
21.09.2017, 15:52 часа
1890 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha