Монтана и Пирот искат да се изгради ново КПП между България и Сърбия

Монтана и Пирот искат да се изгради ново КПП между България и Сърбия Областният управител на Монтана Росен Белчев и началникът на окръг Пирот Драгана Тончич настояват за изграждането на КПП между България и Сърбия, научи информационна агенция BulNews.bg. На среща в Пирот те се договориха да търсят съдействието на външните министерства на своите страни. Двамата са постигнали съгласие за осъвременяване на меморандума от 2011 година, с който двете съседни гранични области заявяват желание да се изгради Граничен пропускателен пункт в Стара планина, съобщи Белчев.
Пунктът трябва да се намира в местността "Каца камък" над монтанското село Дива Слатина. Той би съкратил многократно пътят от Монтана до Пирот и би оживил района. За да се изгради нова инфраструктура до пункта от българска страна по първоначални изчисления са необходими 7-8 милиона лева, смятат депутатите от ГЕРБ Дилян Димитров и Ирена Димова. Областните управители са се договорили двете области да кандидатстват за средства пo програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия.
На същото място в местността "Каца камък" преди 50 години е имало граничен пункт, а през 70-те и 80-те години на миналия век там българи и сърби са провеждали събори на дoбросъседските връзки
21.09.2017, 16:28 часа
3586 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha