Община Мездра започна изпълнението на дейностите по проекта за енергийна ефективност

Община Мездра започна изпълнението на дейностите по проекта за енергийна ефективност Община Мездра започна изпълнението на дейностите по проект „Подобряване на енергийната ефективност в многофамилни и една еднофамилна жилищни сгради в град Мездра“ по административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Министерство на Регионалното развитие и благоустройство, управляващ орган на оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 - Главна дирекция „Градско и регионално развитие” по процедура на директно предоставяне на „Енергийна ефективност в периферните райони”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Проектът е на обща стойност 860 874.28 лв., от които 731 743.15 лв. финансиране от ЕС и ЕФРР и 129 131.13 лв. национално съфинансиране. Продължителността на изпълнението на проекта е 26 месеца.
Целта на настоящия проект е комплексна интервенция в 20 жилищни сгради в град Мездра, от които 19 многофамилни и една еднофамилна жилищна сграда. Чрез внедряване на ефективни мерки за енергоспестяване значителното ще се намалят разходите за електро- и топлинна енергия и ще се повиши качеството на живот на 58 домакинства. От извършения енергиен анализ е установен потенциал за намаляване на разхода на енергия средно с около 50 % за сграда. В момента на обследването почти всички сгради попадат в енергиен клас "G". Предвиден е пакет от 3 енергийно-спестовни мерки за всяка сграда. По този начин ще се постигне най-голям икономически ефект, като необходимите инвестиции за въвеждане на енергоспестяващите мерки са със среден общ срок на откупуване - 10 години. След прилагането на мерките сградите ще преминат в енергиен клас "С" с устойчиво потребление на енергийни носители.
За постигане целите на проекта следва:
Да се въведат група от енергийни мерки, изведени от докладите по ЕЕ, за постигане на енергиен клас С на предложените 20 жилищни сгради, в т.ч. и на 1 сграда на социално слабо домакинство;
Да се приложат ефективни енергоспестяващи мерки за намаление на специфичен годишен разход на енергия - 863 739 KWh/y - намалено количество на енергия;
Да се постигне намаления на отделяния в атмосферата С02 в размер на 125,5 тона/С02 на годишна база;
Да се въведат вътрешни правила за енергиен мениджмънт на сградите за устойчиво поддържане на постигнатите показатели за ефективност в дългосрочен план;
Да се повиши публичната информираност за интелигентно използване на енергията сред населението.Настоящият проект включва използването на строителни технологии и в цялостното си изпълнение акцентира на мерки, щадящи околната среда и благосъстоянието на местната общност.
Реализацията на проекта ще допринесе за постигане на специфични цели от ОПР на община Мездра, а именно: Специфична цел 3.3: Развитие и оптимизация на енергийната инфраструктура. Оптимизирането на енергийната инфраструктура като предпоставка за преминаване към нисковъглеродна икономика е особено важен момент в регионалната политика през новия програмен период във връзка с пакета „климат/енергия” в Стратегия Европа 2020. Съгласно ОПРР 2014- 2020 и Насоките за кандидатстване проектът е насочен към изпълнение на тематична цел 4 "Подпомагане на преминаването към нисковъглеродна икономика във всички сектори", съгласно общия регламент. 
Проектът за внедряване на енергийно-спестовни мерки в 20 многофамилни сгради кореспондира пряко с тематична цел „Насърчаване на по-устойчива енергия“ от Стратегията на ЕС за Дунавския регион. Проектът допринася за изпълнението на тази цел като залага на прилагането на мерки, които ще допринесат за устойчиво потребление на енергийни ресурси в дългосрочен план в обекта на инвестицията. По този начин проектното предложение допринася за осъществяването на приоритетна подцел на стратегията: 1) постигане на националните цели, въз основа на енергийните и климатични цели на Европа 2020. 
26.09.2017, 13:26 часа
808 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha