Разкриха подробности за находката в Мездра, тогавашният римски град бил като трезор /снимки/

Разкриха подробности за находката в Мездра, тогавашният римски град бил като трезор /снимки/ Находката от древни римски монети в Мездра показва, че тогавашният римски град бил много голям и богат, съобщиха на пресконференция днес директорът на врачанския исторически музей Георги Ганецовски и инспекторът от министерството на културата Пламен Иванов.
След първична обработка - почистване и датиране на находката, станало ясно, че откритите моменти са от периода I-III век, като най-ранната монета е от 54-68-а година на Нерон, която е изключително рядка емисия.
„Тези монети не са събирани случайно. Те са циркулирали в обращение в период от 200 години по времето на римската империя и са били заровени в средата на III-ти век. Сред тях има и монети, сечени на територията на днешна Сирия, което говори за много сериозна търговска циркулация. Голяма част от монетите в находката са били в обращение и това личи от състоянието им. Друга част от тях обаче не са използвани, а са събрани като колекция“, обясни Ганецовски.
Тези разкрития от поредната пета находка на територията на Мездра показват, че значението на Калето в урбанизираната територия на тогавашния римски град е било много голямо. Името на населеното място все още не е известно, но е бил добре развит търговски и там са живеели изключително богати хора.
В момента все още не може да се определи стойността на всяка една от монетите. Не е ясно още и как ще бъдат обезвъзмездени стопаните на имота, където е открита находката, защото част от нея все още липсва.
По време на пресконференцията Ганецовски призова хората, които са присвоили част от находката, да я предадат, защото мястото на тези монети е в музея.
Припомняме, че в началото на септември находката бе открита при изкореняването на плодно дърво в двор на къща на улица „Александър Стамболийски” № 99 в железничарския град. Гърнето било пълно със сребърни монети. Оказва се обаче, че малко след намирането на имането някой му е посегнал и в музея е предадена малка част от находката, която се предполага, че е от около 1000 броя монети.
16.10.2017, 14:00 часа
2204 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha