Босът на "Клуб 777" Жоро Италианеца разстрелян заради откуп

Босът на "Клуб 777" Жоро Италианеца разстрелян заради откуп Основателят на охранителната фирма "Клуб 777" Георги Калапатиров - Жоро Италианеца /вдясно/ е разстрелян заради рушвет, с който щял да купи свободата си. Това смятат близките на шефа на "Седмиците" 22 години след неговото убийство.
Жоро Италианеца е покосен от един куршум в сърцето, докато е едва на 20 години. В началото на април 1995 г. той е в нелегалност, защото ченгета го търсят заради бой в пловдивска дискотека. Със съдружника му Петър Петров-Патерицата са обявени за национално издирване. Двамата се крият в Гърция, след което се връщат в България. В края на март са в курорта Боровец, като дори не дават вид, че се притесняват от полицията, споделя по-късно братът на убития - Христо.
На 5 април Жоро Калапатиров се отбива вкъщи. Носи спортно облекло и споделя с майка си, че отива към Пловдив. Във фаталната нощ срещу четвъртък той освобождава охраната и шофьора си и отива на мистериозна среща на Гребната база.
Пристига там с куфар, натъпкан с пари. Предполага се, че пачките са били за ченге, което е поискало голяма сума, за да го свали от бюлетина с издирваните бандити. На приближените си Италианеца споменал, че трябва да осъществи сделка.
Вместо свободата си Георги Калапатиров среща смъртта. Той е покосен от един куршум право в сърцето. Екзекуторът прилага странен прийом, разказват свидетели, видели трупа на боса на "Седмиците". Ризата му не била продупчена от изстрела, което означава, че убиецът я е изместил, преди да стреля от упор. Според други теории килърът е резнал и сънната артерия на жертвата си за по-сигурно. Развиват се и версии, че Италианеца е убит на друго място, а тялото му е захвърлено там.
И до днес не е ясно кой стои зад убийството и кой е дръпнал спусъка. За разстрела е проверяван соченият за автокрадец номер 1 в страната по онова време Ганчо Въчков-Ганеца, но проверката показва, че не е намесен.
Жоро Италианеца завършил спортното училище в Чепеларе, тренирал борба заедно с авера си Петър Петров-Патерицата. Заедно ходили на лагери в Белмекен, Троян и Тетевен. Когато завършили, Калапатиров заминал за Италия, където играел футбол, степ танци и тренирал деца по борба. Три години живял в Милано. През 1992 г. се върнал в Пловдив. Година по-късно заедно със Стоян Ненчев-Цеко, Валери Димитров, Румен Алабаков и други представители на спортните среди създали "Клуб 777". Започнали да се занимават с охранителна и застрахователна дейност.
Калапатиров вложил в бизнеса спестяванията си от работата в Италия. "Обмени парите си от престоя там и стартира работата в "седмиците" с 1 800 000 стари лева", спомнят си негови близки. Заради гурбета го кръщават с прякора Италианеца. "Беше красавец, ходеше винаги много добре облечен, изтупан като манекен", разказва народната певица Елена Чаушева, която е близка приятелка на Калапатиров и Патерицата.
В мутренските години двамата имат и друго лице. Набърквали се в конфликти с опоненти в застрахователните структури, стигало се и до стълкновения. "Калапатиров не се намесвал често в скандали, но не е оставал и настрани", казват негови познати. "Животът на Жоро и Пешо бе противоречив. Те изнесоха част от прехода и за доста неща са били подведени", убедени са сподвижниците им.
Босове от групировките на прехода се събират всяка година в Пловдив на панихида за годишнината от показния разстрел на Жоро Италианеца. Те пристигат в началото на април под тепетата, като мястото на срещата обикновено се пази в тайна. В кръчмата канят сръбски оркестър, който изпълнява любимите песни на починалия, а в негова памет на масата стоят рози и рамка със снимката му. "Те бяха весели момчета, умееха да празнуват и уважаваха приятелите си", казват организаторите. Те палят свещи на лобното място на Италианеца и на гроба му в родното му село Златитрап.
04.11.2017, 11:24 часа
10735 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha