Осъдиха община Видин да плати 5000 лева обезщетение на местна жителка

Осъдиха община Видин да плати 5000 лева обезщетение на местна жителка Жена осъди община Видин заради унищожения си автомобил, който бил смазан до неузнаваемост от паднало дърво.
В решението си съдът е категоричен, че за нанесената вреда е отговорна местната администрация и тя трябва да плати 5000 лева обезщетение за причинените имуществени вреди. "Налице е бездействие на длъжностните лица, които отговарят за поддържането на декоративната растителност по такъв начин, че да не се застрашава живота и здравето на хората", посочват видинските магистрати. Те са отхвърлили твърденията на общината, че вредите били нанесени в резултат на непреодолима сила - обилен валеж и силен вятър. "Непреодолима сила щеше да е налице, ако е било обявено бедствено положение поради някакви природни катаклизми", заявява съдът. Освен обезщетението общината трябва да плати още и 922 лева за разноски по производството.
Случаят се разиграл през септември миналата година на ул. "Бдин" във Видин, където собственичката паркирала своята "Тойота Авенсис". Към 16,30 часа жената тръгнала към колата си, когато с ужас установила, че огромно дърво е паднало върху автомобила и той е тотално смазан.
Това е поредния случай, в който общината е осъдена заради бездействие и неспазване на Закона за устройство на територията. В него ясно е посочено, че поддържането на декоративната растителност е задължение на съответната община. Поредицата от идентични дела срещу местната администрация обаче сочат за системно, продължаващо бездействие и немарливост, както и незачитане на никаква закони и разпоредби.
Някои видинчани пък коментират, че хората от Северозапада масово трябва да започнат си търсят правата в съда и да искат обезщетения от държавата и за пътя-убиец Е-79, който ежедневно поставя на изпитание здравето и живота на стотици.
15.11.2017, 14:43 часа
988 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha