Български софтуер прави света на далтонистите цветен

Български софтуер прави света на далтонистите цветен Далтонистите могат да виждат повече цветове в дигиталния свят, благодарение на софтуер, разработен от българи. Интересът към софтуера "Вижън" е все по-голям. Той е достъпен на световния пазар за 10 долара, което го прави с близо 1000 долара по-евтин от всички останали продукти с подобни характеристики.
По света има близо 300 милиона души, които живеят с различни видове и степени на далтонизъм. Много от тях срещат трудности при реализацията си. В някои държави е забранено на хора с цветна слепота да стават шофьори, лекари, полицейски служители, електротехници, пожарникари и други.
"Вижън" не е единственият разработен продукт, с който далтонистите могат да виждат реалните цветове в дигиталния свят, но е с близо 1000 долара по-евтин от останалите. Стефан Кръстев, който е част от екипа, разработил софтуера, сподели, че се очаква всички пригодени училища в Българияда започнат да работят с "Вижън".
"Ние работим с едно момче в София, на което тестваме нашия продукт. Той е далтонист, втори клас е. Моментът, е който той е разбрал, че има такова състояние, е когато в училище са им дали задача да сортират по определен цвят определени предмети и неговите съученици са започнали да му се присмиват", разказва Кръстев.
На 28 ноември екипът, разработил "Вижън" беше поканен от евродепутатът Момчил Неков в Европарламента, за да представи своя продукт. Неков подкрепи идеята и сподели, че трябва да се дава път на младите предприемчиви хора. В знак на благодарност създателите на софтуера заявиха, че ще подарят на Европарламента своя продукт, като го направят достъпен за всички негови служители безплатно.
30.11.2017, 09:09 часа
486 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha