Ето как ще бъде отбелязан Никулден в Северозапада

Ето как ще бъде отбелязан Никулден в Северозапада
Утре, 6 декември, отбелязваме Никулден. Празникът е посветен на свети Николай - покровител на водите и пространството между земята и небето. Патрон на моряците и търговците. 
Във Видин тържествената света литургия ще започне в 9 часа в храм "Св. Николай Чудотворец". Светилникът-кораб ще бъде запален в 10:30 часа. Литийно шествие до централния понтон /срещу театъра/ ще тръгне от храм "Св. Николай Чудотворец" в 10:45 часа. раздаването на курбана започва в 11 часа.
Във Враца с освещаване на рибен курбан за здраве от Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий и благотворителна изложба - базар на шарани, ще бъде отбелязан християнският празник и 150 години от изграждането на храм „Св. Николай Мирликийски“, където в 9 часа ще започне архиерейска света литургия. Тя ще бъде оглавена от Врачанския митрополит Григорий. От 12:00 до 14:00 ч., на пл. „Христо Ботев”,  Община Враца организира Никулденски  курбан за здраве на жителите на града и изложба-базар на пълнени шарани. На базара ще бъдат представени 56 никулденски шарани, като събраните средства от закупените ястия ще бъдат за ремонт на родилно отделение в МБАЛ „Христо Ботев“ - Враца. Началната цена на приготвената риба е 30 лева. Над 1500 порции рибен курбан ще бъде раздаден на гражданите и гостите на града. Над 200 килограма риба -шаран, хек, бяла риба и платика ще бъдат вложени в Никулденския курбан, приготвен от майстор-готвачите от Общинско предприятие „Социални дейности” Враца. В 16:30 часа, на площад "Христо Ботев" ще започне тържеството по повод запалването на  светлините на градската елха.
В Монтана за Никулден ще бъдат раздадени 200 порции курбан от 12 часа в центъра на града, където е коледният базар. 
В Мездра програмата за празника ще започне в 11:00 ч., когато централният площад „България“ ще бъде озвучен с тематична музика. Тържеството за  Никулден ще стартира в 11:30 ч. с изпълнения на тригласен народен хор към НЧ “Колката“- с. Люти брод с ръководител маестро Кръстьо Стефанов. Поздрав по случай големия християнски празник ще отправи кметът на Общината Генади Събков. Младите артисти от училищния театър към ОУ “Хр. Ботев“, с художествен ръководител Тамара Нетева, ще рецитират стихове за Никулден. Отец Георги ще отслужи празничен водосвет за здраве и благоденствие, след което на присъстващите на пл.“България“  ще бъдат раздадени 500 порции от празничния рибен курбан.
05.12.2017, 10:47 часа
814 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha