Експерт бие тревога: Не купувайте къща и кола на пушачи - токсични са

Експерт бие тревога: Не купувайте къща и кола на пушачи - токсични са За държави с много пушачи като България е обичайна голяма търпимост към навика и омаловажаване на вредните му ефекти. Нови проучвания на педиатри в центъра по рака в Бостън доказват, че цигарата има не един и два (от пасивното пушене), токсични живота, а и допълнителен трети.
Незабележими токсини, отлагани с дима при пушенето, се наслояват в домовете и колите на пушачите и продължават да тровят, предупреждават учените. Нивото на токсичност в цигарения дим е просто астрономическо в сравнение с други токсини в околната среда.
Дори да не си личи външно, във всички затворени пространства, в които не е пушено скоро, но въпреки това се чувства дъх на мръсен пепелник, се излъчват отрови. Изследователите ги наричат дим трета ръка. С времето той става видим - като пожълтяване на стените и купето, постоянна миризма от меките мебели и подовите настилки. Особено добре прилепват в килими и порьозни повърхности като облицовки с гипсокартон. Тези наслоявания не изчезват при обичайното почистване. Много хора изобщо не допускат, че това е повече от интериорен проблем.
Доказателствата са сравнително нови и няма данни колко дълго токсините от трета ръка дим остават в дома, автомобила и други затворени пространства. Обаче се знае със сигурност, че съединенията са опасни за човешкото здраве.
Не може да се говори за безрисково ниво на експозиция на тютюнев дим - в него има над 250 доказано отровни вещества, а вредните са дори хиляди, казват лекарите. Те изтъкват много предшестващи проучвания, които показват, че например дори ниски нива на олово са свързани с понижен коефициент на интелигентност.
Освен това оловото може да увреди фронталните дялове на детския мозък, а цианидите от дима затрудняват снабдяването на клетките с кислород. За малките, които дори само поради ниския си ръст са в най-голяма близост до пода, рискът е значителен. Основното безпокойство на изследователите е за въздействието на токсините върху малките деца, болните и възрастните обитатели на дома. Бебетата пълзят по килима, спят на меки легълца и си играят с порьозни предмети, които може да имат все още невидимо, но тровещо замърсяване от наслоените токсини от дима. Освен това малките деца слагат в уста играчки и други предмети, паднали на пода.
Болните и възрастните, както са с отслабена имунна система, прекарват много време на закрито и са особено изложени на риск в домовете с пушачи, дори близките им да димят в тяхно отсъствие.
Цианидите (служат и за химически оръжия) са най-опасните съединения в цигарения дим. Те конкурентно се свързват с хемоглобина в кръвта и така блокират снабдяването на тъканите с кислород. Проучвания при плъхове показват, че експозицията на тютюнев токсин е водещата причина за синдрома на внезапна смърт при новородени. Според учените причината е потискане на дишането.
Изследователите изтъкват, че и арсенът - суровина за отрова за мишки, присъства в дима. Дори и след проветряване химикалите, останали от цигарите, продължават да бъдат проблем за развиващия се детски мозък. Той е уникално податлив дори на изключително ниски нива токсини. 
Учените отбелязват и друг факт - малките деца поглъщат около два пъти повече прах от възрастните. С математически модели е било изчислено, че това излага ефективно децата на 20 пъти повече токсини в сравнение с другите членове на семейството. 
Има и множество други ефекти, сред които образуването на потенциално разболяващи агенти като нитрозамин - финален токсин от реакция на вещества от дима с въздуха.
Малко преди последното проучване в друг проект учени от университета на щата Калифорния в Ривърсайд откриват при бозайници, изложени на остатъчните токсини от цигарен дим, промени в черния дроб още на първия месец.
За половин година ефектът бил вече много забележим. Едновременно с това се установява повишен стрес и като последица от него имунна умора - термин, който медицината използва за понижаване на защитните сили на организма.
По време на експеримента калифорнийските учени усановяват у опитните животни и поява на инсулинова резистентност. Представлява понижена чувствителност на клетките към инсулина. Това кара панкреасът да произвежда големи количества от хормона и по този начин изтощава жлезата. Инсулиновата резистентност се смята за предвестник на диабета.
Ефектите обикновено не се свързват с дима трета ръка, тъй като той е все още невидим за обществото проблем. Втората причина е, че между бавното отравяне и клиничните симптоми на заболяване минава много време.
Проучванията в тази област ще продължат и ще бъдат доказани още много увреждащи ефекти от дима трета ръка, коментира д-р София Ангелова - специалист по белодробни болести и един от българските лекари, приели като кауза повишаването на информираността на обществото за вредата от пушенето. Тя цитира и проучване за количеството на отлаганията във времето. За една година в дома на човек, който пуши по около 20 цигари на ден, трайно по стените и порьозните повърхности се наслоявали токсини, сред които само смолите били поне 100 грама. Това е причината д-р Ангелова да съветва своите пациенти да не купуват втора ръка жилища и коли на пушачи като начин да избегнат отровите, абсорбирани от дима. Доказано е, че тези токсини след време подлежат на десорбция - започват да се отделят отново във въздуха, обясни специалистът.
05.12.2017, 13:52 часа
1411 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha