Европейки компании призовават ЕК да вземе мерки срещу Apple

Европейки компании призовават ЕК да вземе мерки срещу Apple Група европейски компании поискаха от регулаторните органи в Европейския съюз (ЕС) да спрат тъй наречените от тях „антиконкурентни практики“ от страна на компании като Apple и Amazon. Според информация във Financial Times, „съоснователят на Spotify Даниел Ек и главният изпълнителен директор на Deezer Ханс-Холбер Албрехт са призовали Брюксел да осигури „равнопоставеност“, като обуздае платформите, които „редовно злоупотребяват с благоприятната си позиция“, пише The Verge. 
Двете стрийминг компании са негативно настроени от това, че Apple например предлага 30% намаление от таксите, когато хората се абонират за услуги през AppStore, дори на фона на това, че компанията предлага и собствена музикална услуга. 
Те повдигат въпроса на фона опитите на Европейската комисия (ЕК) да подготви нови правила, които да регулират взаимоотношенията между големите технологични компании с разработчиците и търговците, които разчитат на платформите им. 
Припомняме, че през юни ЕС наложи рекордна досега глоба от 2.4 млрд. евро на Google заради не добри конкурентни практики и несправедливо популяризиране на собствените си услуги. 
Сега доставчиците на музикални услуги в Европа очевидно се надяват, че законодателите в Брюксел биха предприели подобен агресивен ход и към платформи, управлявани от други американски гиганти. 
Съвместното писмо на шефовете на Spotify и Deezer до ЕК е подписано и от редица европейски разработчици и дигитални издатели. 
14.12.2017, 12:17 часа
792 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha