Полицията и пожарната във Видин с важни съвети за безопасността ни по празниците

Полицията и пожарната във Видин с важни съвети за безопасността ни по празниците Служителите на областната дирекция и районните управления във Видин, Белоградчик и Кула създадоха организация за активна превенция, обезпечаване на обществения ред и противодействие на престъпността в поредицата от празнични и почивни дни. Предприети са мерки за предотвратяване на нарушенията на обществения ред на местата, свързани с масово събиране на хора по време на празнични тържества. Планирани са специализирани полицейски операции за проверки в увеселителните заведения.
За ограничаване на пътните инциденти и за безопасно движение по пътищата в област Видин, служителите на Пътна полиция активизират контрола. Стриктно ще се следи за шофиране на автомобили от неправоспособни, употребили алкохол или наркотични вещества водачи. Системни проверки ще извършват пътните полицаи за санкциониране и отстраняване на неправилно паркиралите край заведенията моторни превозни средства, създаващи затруднения за движението и ограничаващи възможността за използване на евакуационните изходи. Пътните полицаи напомнят: бъдете внимателни и търпеливи на пътя, спазвайте стриктно правилата за движение и не подценяват рисковете при шофиране през зимата.
Засилен контрол се осъществява върху продажбата на увеселителни пиротехнически изделия в региона. Над 1300 пиротехнически изделия, предлагани за продажба без надлежното разрешение, иззеха униформените при проверки през последната седмица.
Бъдете внимателни с пиратките - употребата им в нарушение на инструкциите приложени към тях може да предизвика различни наранявания. Забранена е употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, училища, социални домове, храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия в закрити помещения.
Криминалистите съветват: Внимавайте за джебчии - те използват оживлението по търговските улици, в хипермаркетите и около пазарите. Сливат се с тълпата, възползват се от празничното настроение на хората и понижената им бдителност, пребъркват джобове и чанти. Не забравяйте, че джебчиите посягат главно на портмонета в носени през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи. Може да им се противопоставите с предпазливост и грижливо отношение към парите. При продължително отсъствие от дома вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства. Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това. Не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и електроуредите изключени, помолете съседи да наглеждат дома ви.
За пореден път напомняме на жителите на областта за риска от телефонни измами. Никога не давайте пари, поискани в телефонен разговор от хора, представящи се за полицейски служители. Полицията не търси финансово съдействие от граждани при провеждане на операции за задържане на извършители на престъпления. Получите ли телефонно обаждане с подобно искане незабавно прекъснете връзката, сигнализирайте на тел.112 или в най-близкото поделение на МВР.
Огнеборците напомнят правилата за недопускане на пожари:

Какво да правим?
  • Поставете елхата на достатъчно безопасно разстояние от пердетата и други горими материали. Не бива да се допуска децата сами да палят „бенгалски огън” и да играят с него около елхата. Ако използвате електрическа украса предварително проверете добре техническото й състояние и изправността на електрическото захранване.
  • Пиротехническите изделия /фойерверки, пиратки, сигнални ракети и др./ са предназначени за използване на открито!
  • Отстранете складираните горими вещи и хартии от балкона – те са опасни при попадане на фойерверки и сигнални ракети върху тях. Същото важи и за съдове с бензин, спирт и други леснозапалими течности, особено ако не са добре затворени.
  • Грижете се за изправността на готварските и отоплителни уреди!
  • Разяснете на децата ползата от огъня и вредата от пожар.
  • Проверете изправността на електрическата инсталация в дома ви!
  • При посещение в църковните храмове паленето на свещи да става само на определените за това места /свещници/, а изгарянето им в специално приготвените за това съдове /кофи с вода и сандъци с пясък/.
Какво не трябва да правим? 
  • Не поставяйте на елхата запален бенгалски огън или свещи! 
  • Не оставяйте електрическата украса включена без наблюдение!
  • Не хвърляйте безразборно фойерверки, ракети, пиратки и бенгалски огън!
  • Не оставяйте включени домакински уреди продължително време без наблюдение!
  • Не бива да се поставят в близост или върху нагревателни уреди книги, играчки и други горими материали!
  • Не разрешавайте на деца да си играят с кибрит и запалки, ракети, пиратки!
  • На големите деца разяснете опасностите от пиратки и други пиротехнически изделия!
  • Никога не се опитвайте повторно да запалите незадействали се пиротехнически изделия!
  • Не оставяйте децата сами в къщи!
  • Не претоварвайте електрическата инсталация на дома си!
При пожар незабавно сигнализирайте на телефон 112! 
20.12.2017, 09:49 часа
588 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha