Празници славят чесъна, кюфтето, мастурбацията, изгубения чорап

Празници славят чесъна, кюфтето, мастурбацията, изгубения чорап Световните дни – фабрикувани от ООН, зевзеци и за реклама
Жълтото ухилено кръгче, известно като “усмихващото се лице” или “смайли”, е познато на милиони хора по света. Но малцина знаят, че по идея на автора му Харви Бол от него е произлязъл Международният ден на усмивката.
Художникът предлага той да се отбелязва в първия петък на месец октомври под девиза “Направи добро. Помогни на някого да се усмихне”.
С помощта на известното личице Бол широко рекламира хрумването си и сам се назначава за посланик на щастието, основава “Световната корпорация на усмивките” и печели много последователи.
Съществуват хиляди такива празници – по няколко за всеки ден от годината. Има значими международни дни, посветени на съществени за човечеството проблеми. Има и смешни, безсмислени, абсурдни, чудати приумици, които някой някъде е измислил и разпространил чрез приятели, медиите и социалните мрежи.
Честват например Ден на паниката, на кучешката бисквитка, на разсипаното мляко, на мастурбирането, на писането на писма, на фукането, на брадите, на съкровищата, на чадъра, на пикника, на изгубения чорап, на патентите за оръжие. Има и Ден на нищото…
13 ноември е Международен ден на прегръдката с вариант “Прегърни евреин”,
честван на 1 февруари или 13 май, когато посветените масово се хвърлят на врата на познати и непознати юдеи. 
Свой ден имат кюфтето, хотдогът, бобът, сланината, свинското, фъстъкът, картофът, сладоледът за закуска, спанакът, нутелата, содата бикарбонат. САЩ са рекордьори в честването на храни и почитат 180 от тях всяка година. 
Феновете на Дарт Вейдър и джедаите са избрали 4 май за Ден на “Междузвездни войни”, а с решение на губернатора на Оклахома 6 май става Ден на попгрупата “Хенсън”.
9 юни е посветен на анимационния герой Доналд Дък.
Най-голямата фабрика на световни дни по сериозни проблеми е ООН. И не само дни, а седмици, месеци, годни, декади. Определят ги Съветът за сигурност и агенциите на организацията като ЮНЕСКО, УНИЦЕФ, Световната здравна организация (СЗО). Целта е човешката съвест да се събуди за проблемите на здравеопазването, глада, расовата и сексуалната дискриминация, опазването на природата, водата, въздуха. Отбелязват се и знакови дни от световната история.
27 януари е Международен ден в памет на жертвите на холокоста, 4 февруари е посветен на борбата с рака, 13 февруари е Ден на радиото, 21 февруари – на матерния език. 
8 март е в чест на жените по света, 21 март – на страдащите от синдрома на Даун. На 7 април се празнува здравната помощ, на 15 май - Денят на семейството, на 31 май – Денят без тютюнев дим. 20 юни е посветен на бежанците,
21 юни – на йогата,
23 юни – на вдовиците,
18 юли – на Нелсън Мандела. 12 август е Световен ден на младежта, 5 септември – на благотворителността, 27 септември – на туризма, 5 октомври – на учителите, 16 октомври – на прехраната, 21 ноември – на телевизията, 1 декември – на борбата със СПИН, 10 декември – на човешките права.
Има дни на официалните езици на ООН - английски, руски, арабски, френски, испански, китайски. ЮНЕСКО е определил Ден на джаза, на поезията, на авторските права, на философията, на свободата на пресата, на науката, на толерантността и забраната на търговията с роби.
По идея на СЗО свои дни имат битката с туберкулозата, бяса, хепатита, маларията.
19 ноември е провъзгласен за Ден на тоалетната
Макар да звучи комично, за него има твърде основателна причина – да насочи вниманието към 2,5 млрд. души по света, които не разполагат с елементарни санитарни условия.
Не така стои въпросът с Деня на признателност към опаковъчното фолио с въздушни мехурчета и пукането им - един напълно ненужен празник.Демонстрация в Лима, Перу, на 25 ноември, обявен от ООН за Ден на протест срещу насилието над жени. На 3 май мнозина излизат с червена и зелена или синя и жълта маратонка, за да отбележат Деня на обувките в два различни цвята. Той е създаден и популяризиран от американката Арлийн Кайзър, за да подчертае разликите и разнообразието, които правят човека уникален и свободен.
14 декември е Световният ден на маймуната, измислен в САЩ от художниците Каси Сороу и Ерик Миликин, за да събуди любов и грижа към животните. Той се празнува по цял свят, а многобройните му последователи подскачат и се кривят като маймуни.
Световни и национални дни обявяват правителства, провинции, градове, села и… обикновени луди. Чрез медиите и социалните мрежи те привличат следовници, ако каузата е смислена и общозначима или достатъчно смешна и нелепа, за да спечели зевзеците и ексцентриците. 
Обявяването на дни, посветени на нещо, има и скрита изгода – рекламата. Още преди 100 години в американския Конгрес се развихря скандал около обявяването на Национален ден на стафидата, наречен от противниците му “безсрамна промоция на производителите на грозде”.
Това не пречи през целия XX век законодателите да фабрикуват най-различни дни, посветени на продукти. Пикът е през 1985-1986 г., когато един от всеки 3 закона е за създаване на някой празник - като Седмица на боулинга, Ден на ръководството на въздушното движение, на любеницата, на царевицата, на чесъна. 
Днес американският Конгрес е престанал с тази творческа дейност, но вакуумът е попълнен от професионалисти като Адриейн Купърсмит от Чикаго, която е събрала 2000 идеи за специални дни, предложени от редови граждани и лобистки организации, повечето от които са включени в календара “Чейс” за специални събития, празници и годишнини.
14.01.2018, 17:00 часа
1680 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha