Вальо Топлото се отказа от адвоката си, нямал пари

Вальо Топлото се отказа от адвоката си, нямал пари Бившият директор на „Топлофикация“-София Валентин Димитров се отказа от адвоката си, защото нямал пари.
Това стана ясно днес в Софийски градски съд по делото за длъжностно присвояване на 4.5 млн. лева, което се води срещу Вальо Топлото. 
Пред съда той заяви, че не може вече да ползва услугите на досегашния си адвокат Венцислав Дудоленски, защото от 2006 г. насам неговите сметки и тези на съпругата му са блокирани и няма как да плати хонорара му. Димитров помоли съда да му назначи служебен защитник, съобщи "Лекс". 
Съдия Величка Цанова изрази надежда Димитров да не бави процеса и определи нова дата за заседанието – на 30 март. Междувременно ще бъде изпратено писмо до Софийската адвокатска колегия с молба да бъде определен служебен защитник. 
Според обвинението Вальо Топлото е извършил длъжностно присвояване, в което помагачи са му били Лина Абланска и шефката на фирма „Шибър“ Мая Стоилова. Прокуратурата твърди, че присвояването е ставало като парите от „Топлофикация“ са превеждани на „Шибър“ в нарушение на Закона за обществените поръчки, сумите били завишени, доставките били ненужни, а освен това стойността на отделните изделия била фактурирана на части. 
Това е установено с комплексна счетоводна, финансова и техническа експертиза за средните цени на тези продукти. Общо платените пари на „Шибър“ за продукцията били 11.774 млн. лева, докато според заключението на експертите средната им цена е била 7.349 млн. лева. Според защитата пък не може стойността на присвоено имущество да се доказва с експертиза, тъй като тя „не е доказателствено средство и не възпроизвежда факти“. 
Освен това дело, срещу Димитров има още едно висящо – за пране на пари на 12 млн. лв. и за укриването на 2 млн. лв. данъци. Освен него подсъдима за укриване на 200 000 лв. данъци бе и майка му – Цеца Димитрова, но делото срещу нея беше прекратено след смъртта ѝ през 2011 г. То все още не е приключено на първа инстанция. 
Само преди дни Вальо Топлото пък излезе от затвора, където 3-годишна присъда за безстопанственост по друго дело - че е разпилял имущество на „Топлофикация“ за над 320 000 лева, похарчени за луксозни стоки като джет, джакузи, огромни количества захарни изделия, скъпи сирена, алкохол, различни аксесоари, лекарства, хранителни добавки и др. 
Неотдавна той беше окончателно оправдан по четвъртото дело срещу него – за валутни престъпления за близо 6 млн. лева, както и че не е декларирал пред БНБ множество сделки за над 16 млн. лв. Промяна в законодателството декриминализира извършеното от Валентин Димитров и в края на делото прокуратурата също отказа да поддържа обвиненията. 
16.02.2018, 15:14 часа
1281 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha