Новороденото, убито и скрито в хладилник, живяло едва 10 минути

Новороденото, убито и скрито в хладилник, живяло едва 10 минути Днес на 16-годишната Петя Л. ще бъде повдигнато обвинение за това, че на 1 март т.г. е извършено убийство от майка върху рожба във време на раждане или веднага след него - престъпление по член 120, ал. 1 от Наказателния кодекс, съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив.
Драмата се разиграла в казанлъшкото село Средногорово, за това разследването по досъдебното производство за убийството се води под ръководството на Районната прокуратура в Казанлък. Тъй като е непълнолетна, майката може да получи наказание до 2 години лишаване от свобода, ако съдът я признае за виновна, уточняват от прокуратурата.
Случаят започнал да се разплита, след като на 5 март, понеделник, в 14,52 часа от казанлъшката болница лекари подали сигнал в полицията за приета при тях жена след раждане, която не давала обяснение за това къде е новороденото. Петя Л. потърсила лекарска помощ към 14,30 часа заради влошени стойности на кръвните си показатели, но няма опасност за живота й. Прегледът установил, че непълнолетната е родила момченце на 1 март в домашни условия в 8-ия лунарен месец на бременността си без лекарски контрол, може би акуширал бащата на бебето.
Събраните до момента доказателства по случая сочат, че след раждането майката удушила бебето със собствените си ръце, като притиснала шията му. Механична асфикция - притискане на шията, най-вероятно с ръка - такава е причината за смъртта, според направената вече съдебно-медицинска експертиза. Според нея бебето живяло едва десетина минути. Медици смятат, че макар и осмаче, момченцето било родено с признаци на зрялост и можело да живее дори и без специални условия. След убийството мъжът, който живеел с Петя на семейни начала, сложил трупчето в найлонова торба и го отнесъл в изоставена къща в съседство, където го сложил в неработещ хладилник. Там то било открито от разследващите заедно с плацентата от раждането.
По думите на хора от Средногорово, татко на бебето бил Стефан М., който е пълнолетен - на 24 години. Той живеел на семейни начала с Петя в къща, на която бил назначен като охрана от собственика й. В нея се родило и бебето им. В същото време Петя била ученичка в 10 клас на казанлъшка гимназия, но не посещавала редовно учебните занятия. Бременността й вероятно била нежелана и за двамата родители, но момичето било много пълно и не било проблем да скрие от близките и съучениците си, че чака дете.
Според юристи, в случая не се налага непълнотелетното момиче да бъде задържано под стража. След като му повдигне обвинение, прокуратурата ще го постави под контрола на инспектор от детската педагогическа стая. Най-вероятно Петя ще бъде настанена да живее при майка си и по-голямата си сестра, които са в Казанлък. Родителите й били отдавна разделени, а баща й Атанас редовно злоупотребявал с алкохола. Той живеел заедно с Петя и приятеля й в Средногорово, но често посягал да бие дъщеря си. Когато дошли полицаите, мъжът отново бил пиян.
От прокуратурата казаха още, че по случая са разпитани свидетели. Предстои назначената вече психолого-психиатрична експертиза да установи психичното състояние на Петя преди и след раждането. Работата по случая продължава.
07.03.2018, 15:33 часа
789 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha