Българско сдружение бие тревога: ЕС се готви да ни наложи цензура в интернет

Българско сдружение бие тревога: ЕС се готви да ни наложи цензура в интернет Започна кампанията „Спри роболоцията“, която ще даде гласност на планирана от ЕС промяна, която може да ограничи това, което публикуваме в интернет. Проектът предвижда задължаването на доставчиците на интернет услуги да осъществяват контрол върху това съдържание и да спират публикуване при съмнения за нарушаване на авторски права.
Според организаторите от сдружение „Цифрова република“ настоящият вид на текстовете буди безпокойство, че те няма да модернизират авторското право в ЕС, а по-скоро ще се окаже бариера за развитието му.
Новите задължения ще принудят интернет компаниите да контролират и да прилагат “частна цензура” върху съдържанието, за да избегнат всякакъв риск от директна отговорност.
В ежеднения ни живот това ще се отрази по много начини - ще се окажем в невъзможност да споделим, съответно да гледаме:
– запис от караоке вечер с приятелите ни;
– клипче, на което сме снимали как детето ни танцува на фона на популярна музика;
– рекламен клип, съдържащ купена от музикална банка мелодия
– оригинална композиция, в която са включени готови семпли;
– образователна лекция, съдържаща примери от защитени произведения;
– конференция, съдържаща кратки кадри от филм.
Надежността на технологията също е под въпрос, като съществуват опасения, че под заплаха от санкции филтрите ще бъдат прекомерно стриктни и ще засягат и множество случаи на съвсем правомерно използване.
„Наясно сме, че темата изглежда далечна на по-голяма част от хората, но това, което е важно да знаят е, че въвеждането на подобни филтри ще застраши сериозно свободата ни на изразяване и отворения интернет, такъв, какъвто го познаваме в момента. Вярваме, че правата на авторите трябва да се защитават, но считаме предложените мерки за непропорционални и неефективни. Подобни онлайн филтри се използват за политическа цензура в някои държави и като цяло биха нанесли повече вреда, отколкото ползи на творческите индустрии“, сподели Ана Лазарова, адвокат по авторско право и член на „Цифрова република“.
За да се приеме ново законодателство в Европейския съюз, предложението, направено от Европейската комисия, трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета на ЕС. По време на българското Председателство ще бъде финализирана позицията на Съвета.
Същевременно в Европейския парламент във водещата комисия има двама български депутати - Емил Радев от най-голямата политическа група (ЕНП) и Ангел Джамбазки, който дори е докладчик по реформата на авторското право за третата по големина политическа група (ЕКР).
Двете институции, след като оформят позициите си, ще преговарят за окончателната версия на Директивата под егидата на Комисията, където отговорен Комисар е Мария Габриел (ЕНП). България в момента е ключова страна в трите институции на ЕС, предопределящи правилата за интернет платформите за следващото десетилетие.
Кампанията „Спри робополицията“ вече е събрала подкрепата на представители на изкуството, бизнеса и партньорски неправителствени организации. Стартирана е петиция за събиране на гражданска подкрепа за спирането от гласуване на член 13 от Директивата за авторското право в цифровия единен пазар в сегашния му вид. Предстоят и множество събития, чиято цел ще е да се запознае широката общественост с опасностите, които член 13 крие за свободата на изразяване и свободния достъп до информация.
08.03.2018, 16:20 часа
818 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha