Ивалин Ценов от монтанското Костенци изкачи първенеца на Африка

Ивалин Ценов от монтанското Костенци изкачи първенеца на Африка На 21.02.2018 г. Ивалин Ценов от монтанското село Костенци изкачи първенеца на Африка. Планината Килиманджаро е съставена от три загаснали вулкана сред множеството такива в източната част на Централна Африка – в Танзания. Ето какво сподели той:
„На летището бяхме посрещнати от представител на обслужващата фирма и след кратка почивка се отправихме към офиса на фирмата. Там ни провериха екипировката, назначиха и обслужващия персонал /двама водачи, готвач и носачи – общо 10 бр./ . Всичко това само за двама туристи. С транспорт ни откараха до един от входовете на национален парк, от където след съответната регистрация поехме пеша нагоре. Минава се през „ дъждовна“ гора /джунгла/, след това през тропически храсти и накрая скалист сипей. За четири дни /бивакувания на палатки в съответните лагери/ успяхме да достигнем до базовия лагер. От там стартираме в 24:00 часа през нощта и за около 5, 30 часа преодоляхме последния най-труден участък с денивелация 1000 м. и достигаме /към 7:30 часа/ най-високата точка – връх UHURU PEAK / Свобода/ - 5 895 м. Той се намира на хълма, ограждащ вулкана Кубо. На връщане се отклонихме от пътя като влязохме към кратера му. Там, изкачвайки уморени един хълм, надзърнахме в кратера на вулкана, който се смята за активен. Следва бързо спускане към лагера /обяд и почивка/ и продължаване до друг вход на парка. С транспорт се прибрахме до град Моши. Така за 2 днио свалихме около 5000 м. денивелация, преминавайки през три сезона / зима, пролет, лято/. Връчиха ни „златен“ сертификат за върха, а ние изразихме съответната благодарност към помощниците, подпомагайки „социално“ техните семейства. Останалите три дни посветихме на разглеждане на животинския свят на парковете на Танзания. На 06.09.2018 г. в същия състав изкачихме първенеца на Европа – връх Елбрус /5642 м./ Върхът, съставен от източен и западен, е бил вулкан, намиращ се на 10 км. в страни от главното Кавказко било, разделящо Грузия от автономната Габардино-Балкарска република на Русия. Без никакви помощници ползвайки само лифта от курортното селище Тераскол за два дни / с една нощувка на 4 100 м./ изкачихме върха. За съжаление случихме влошаване на времето и на връщане не успяхме да качим и източния / по нисък с 20 м./ връх. Но се прибрахме в хижата, където през нощта натрупа повече от педя сняг. Тези върхове нямат техническа трудност, единствения проблем е височинната поносимост на организма и изненадите на времето“.
На 12.02.2014 г. ИвалинЦенов беше изкачил първенеца на Южна Америка / вр. Аконкатуа-6962 м./ Така в актива си има 3 континентални първенци, всичките образувани в резултата на вулканична дейност.
12.03.2018, 15:04 часа
1898 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha