Зукърбърг обеща промяна на философията на Facebook

Зукърбърг обеща промяна на философията на Facebook 44-ма сенатори бомбардираха с въпроси в продължение на часове основателя на Facebook Марк Зукърбърг, след като социалната мрежа се оказа в центъра на скандала със злоупотребата с личните на 87 млн. потребители.
Зукърбърг се извини за пореден път и обясни пред сенатските комисии по правосъдие и по енергетика и търговия, че Facebook е сгрешил и че вече е започнал да поправя грешката, за да защити личните данни на потребителите си, но и да засили борбата в „фалшивите новини“ и езика на омразата и насилието.
Ние не продаваме данни", заяви той няколко пъти и отрече компанията му да се използва за следене на хората в интернет.
Множество медии излъчваха на живо във Facebook изслушването.
Борсата реагира с повишение от 4,5% на акциите на компанията.
Зукърбърг призна, че компанията му късно е разпознала рисковете от действията на руската „тролска фабрика“, както и на Cambridge Analytica.
По-малко отбранителен от обикновено, той заяви, че Facebook преминава през период на „огромна философска промяна“.
Зукърбърг се представи във Вашингтон не като агресивния млад предприемач, а като шеф на компания, която внезапно решава да бъде отговорна, коментира „Фигаро“.
Този път обаче не настоя, че платформата носи отговорност само за технологията, но не и за съдържанието, което разпространява.
„Ясно е, че ние не направихме достатъчно, за да предотвратим възможността нашите инструменти да бъдат използвани за злосторничество. Независимо дали става дума за „фалшиви новини“, които позволяват намесата на чужденци в нашите избори и разпалването на омраза, или за контрола как се използват личните данни. Ние нямахме достатъчно широк поглед за нашата отговорност и това беше огромна грешка“, заяви 33-годишният милиардер.
От думите му стана ясно, че Facebook сътрудничи на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за вероятната намеса на Русия в американските избори през 2016 г.
Facebook ще въведе нови инструменти за идентифициране на фалшиви акаунти в периода на избори не само в САЩ, но и в другите страни.
Той настоя , че служителите на Facebook водят истинска „въоръжена надпревара“ със спонсорираните от Русия групи, които се опитват да използват мрежата, за да влияят на изборите и общественото мнение. „Това е надпревара. Те се учат да работят по-добре, това трябва да правим и ние“, добави предприемачът.
Зукърбър отново повтори, че изтичането на данни към Cambridge Analytica е негова грешка и отново се извини. „Те казаха, че са изтрили и са спрели да използват всички лични данни. Беше грешка да им повярваме“, отбеляза собственикът на социалната мрежа.
Той не успя да отговори на сенаторите дали служители на компанията му са контактували с представители на Cambridge Analytica, но заяви, достъпът на стотици приложения до лични данни ще бъде проверен.
До края на годината Facebook ще наеме над 20 000 служители, чиято задача ще е да сигурността на данните и наблюдението на съдържанието, обеща Зукърбърг.
„Един закон може да е необходим, за да обясни по лесен и практичен начин какво имаме право да правим с личните данни на нашите потребители“, заяви основателят на най-масовата социална мрежа в опит да ограничи обхвата на законите и санкциите, които могат да последват скандала. Той призова законодателите да регламентират и как потребителите да запазят контрола върху личните си данни. Според него по-строги регулации може да затруднят старта на малки фирми.
Зукърбърг обеща да предложи нови правила, които да важат за всички играчи в този сектор.
„Ако Facebook не може да разреши проблемите си със защитата на личните данни, ние ще го направим“, коментира сенаторът-демократ от Флорида Бен Нелсън.
След изслушването в Сената Зукърбърг ще даде показания и пред Камарата на представителите.
11.04.2018, 09:20 часа
505 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha