Скандал за сексуален тормоз свали лидера на академията за литературния Нобел

Скандал за сексуален тормоз свали лидера на академията за литературния Нобел Сара Даниус, пожизнен секретар на Шведската академия, която присъжда Нобеловите награди за литература, подаде оставка след вътрешна криза в престижната институция, предаде агенция "Асошиейтед прес".
Даниус обяви решението си след тричасово заседание на членовете на академията, чието доверие тя каза, че е загубила, но не отговори на въпроса дали на заседанието е имало гласуване за оттеглянето ѝ. "Волята на академията е да напусна поста на пожизнен секретар. Оттеглям се от своето кресло номер 7. Решението ми влиза в сила незабавно", каза Даниус.
През ноември в. "Дагенс Нюхетер" публикува свидетелства на 18 жени, които пострадали от сексуално насилие или тормоз от мъж с френски произход, женен за една от членовете на академията - поетесата и драматург Катарина Фростенсон. Той получавал субсидии за управляван от него културен център за изложби и пърформанси в Стокхолм. Академията започнала вътрешно разследване и наела адвокатска кантора, но заключенията ѝ не са известни, тъй като академиците са длъжни да пазят пълна дискретност. Въпреки това институцията, която е на пряко подчинение на монарха, бе опетнена от скандала, отбелязва агенция "Франс прес."
56-годишната Даниус, специалист по история на литературата и преподавател в Стокхолмския университет, през 2015 г. стана първата жена, заела поста пожизнен секретар на Шведската академия. Тя каза, че кризата в академията сериозно се е отразила върху Нобеловите награди. Управителният съвет на Нобеловата фондация обвини Шведската академия, че е опетнила престижа на Нобеловите награди.
Академиците са пожизнени и по правило не могат да подават оставка, но могат да овакантят креслата си. От 18-те членове на академията сега са активни 11, отбелязва АФП.
13.04.2018, 13:52 часа
818 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha