Приемат творби за литературния конкурс "Яна Язова"

Приемат творби за литературния конкурс "Яна Язова" Започна приемът на творби за дванадесетото издание на Националния литературен конкурс „Яна Язова”. В него могат да участват творци от цялата страна на възраст от 14 до 35 години.
Условието на организаторите е да се изпращат до три разказа в три екземпляра, които не са награждавани в други конкурси, а размерът на творбите да е до пет машинописни страници. Срокът за изпращане на материалите е до 30 септември 2018 г. Ще бъдат присъдени три награди, като паричната премия за първото място е 200 лв., за второто - 150 лв., а за третото място са предвидени 100 лв. В рамките на литературния конкурс ще бъде проведен и конкурс за есе на тема "Моят роден град Лом”. В него могат да участват ученици от община Лом на възраст до 18 години. За този конкурс върху плика трябва да се добави (За есе). Предвидени са и три парични премии за младите участници в него. Резултатите от двата конкурса ще бъдат обявени на 19 октомври 2018 г. на сайта на община Лом.
Творбите трябва да се изпращат в плик на следния адрес: 3600 гр. Лом, ул. Славянска № 1, Йорданка Тушанска – главен библиотекар в НЧ „Постоянство 1856"- Лом. За въпроси, свързани с конкурса, можете да пишете на имейл адрес: [email protected] или да се обадите на тел: 0971/66472.
Люба Тодорова Ганчева, с псевдоним Яна Язова, е родена на 26 май 1912 г. в град Лом. Ръкописите ѝ са разграбени след нейната мистериозна смърт. Яна Язова живее до шестата си година в Лом, след което семейството ѝ се премества във Видин, разказа литературният критик Юлий Йорданов. Тя учи в Лом, Видин и Пловдив, като завършва Първа девическа гимназия в София през 1930 година и "Славянска филология" в Софийския университет през 1935-а. Яна Язова е открита като талант от проф. Александър Балабанов, пред когото тя споделя за своите тетрадки със стихове. Той е неин покровител и меценат и измисля псевдонима ѝ. Почти целият "явен“ период от творчеството на писателката преминава под напътствията на проф. Балабанов. Нейното творчество е уникално, но поколенията, родени след 1950 година не го познават. След 1944 година Яна Язова е изтрита от литературата. Нейните книги са инкриминирани, защото със своя непримирим характер тя не се поддава на манипулациите на новите управляващи по онова време.
10.05.2018, 13:43 часа
983 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha