В Монтана кипи трескава подготовка за фолклорен фестивал

В Монтана кипи трескава подготовка за фолклорен фестивал Тринадесетият международен фолклорен фестивал - Монтана 2018, ще започне с националните химни на 6 държави от Европа и Азия. Тържествената церемония по откриването му е в 19,30 ч. на 27 май. За първи път в него ще участват  групи от  Германия и Корея. Ансамбли от Грузия, Румъния и Сърбия ще допълнят колорита на събитието, посветено на Празника на Монтана Свети дух. Пет танцови състава и две певчески групи от града домакин ще представят българския фолклор на откритата сцена на площад „Жеравица”. Концертите във фестивалната програма ще се събират публиката там всяка вечер до 30 май.  
От Сеул - Южна Корея, ще пристигне групата за песни и танци „Неул Чоом”. В 16-годишната си история тя е печелила много отличия от национални конкурси, сред които и златен медал от престижния фестивал „Чеонан Хеунг Чоом”,  Гран при от конкурса на Корейското народно събрание. Директорът на групата Ким Еунюим вярва, че тя ще заплени зрителите с красотата на народните костюми и грацията на бавните движения на корейския фолклор.
Първата немска група, която участва в Международния фолклорен фестивал в Монтана е Тюрингският фолклорен танцов ансамбъл "Рудолщат". Близо 6 десетилетия той връща към живот разнообразните обичаи и традиции, песни и танци на своята област. Сценичните танцови проекти на ансамбъла обхващат от пролетни обреди до забавни игри, изпълнявани по панаирите, и ги превръщат от прост народен танц във въздействаща картина на традиционния начин на живот. Членовете му изследват старите обичаи, обработват ги и ги обогатяват с художествени средства. Танцьорите ги представят на публиката с много темперамент, хумор и артистичност. Композициите им са разработени от най-добрите професионални хореографи в Германия. Тяхната стилизирана форма е съобразена с вкуса на съвременните зрители. Високото художествено ниво и емоционалното представяне на композициите са запазена марка на ансамбъл „Рудолщат”.
Детският фолклорен ансамбъл „Лечхуми” от Цагери ще представи оригинални грузински танци, претворени иновативно от хореографите Темур и Бесарион Чанкселиани. Танците се изпълняват с автентични костюми, докато съпроводът включва и съвременни инструменти, което придава модерно звучене на традиционната грузинска музика. 
От Ватра Дорна в Румъния, пристига фолклорният ансамбъл „Плаюриле Дорнелор”, а от  Ужице в Сърбия - танцовият ансамбъл „Ера”. И двете групи връщат визита на приятелски състави от Монтана – ансамблите „Младост” към Общински младежки дом и „Пъстрина” – към НЧ „Разум 1883”. Те, както и Фолклорна танцувална работилница „Етнос” към Пето СУ „Христо Ботев”, танцов ансамбъл „Северняци” към ОДК „Ние, врабчетата”, танцов състав „Ситница” и певческите групи „Пъстренец Jr.” и „Огоста” също ще се изявят на сцената на Тринадесетия международен фолклорен фестивал. 
Той е най-значимото събитие в програмата за Празника на Монтана – Свети дух. На откритата сцена в центъра на града край Огоста са се изявявали танцови формации от близо 40 държави от 3 континента, сред които Индия, Якутия, Египет, Йордания, Англия, Финландия, Холандия, Естония, Русия и почти всички страни от Европейския съюз и Балканите. В рамките на програмата му се провежда и фестивал на народната кухня „Бабина душица”. Алея на занаятите представя тъкачество, грънчарство, бродерия, бижутерия и други народни занаяти.
18.05.2018, 11:36 часа
1999 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha