Картината "Иван Грозни убива сина си" увредена от вандал

Картината "Иван Грозни убива сина си" увредена от вандал ериозни повреди са били нанесени на картината на Иля Репин "Иван Грозни убива сина си " след нападение на вандал в Третяковската галерия, съобщава ТАСС.
Платното е било пробито на три места в централната част, където е изобразен царският син. В резултат на нанесените удари дебелото стъкло, което защитава картината от температурните колебания, е било разбито. То е пробило канавата. При падането на стъклото силно е пострадала и авторската рамка на творбата. По щастлива случайност най-ценното в картината - изображенията на лицата на царя и на сина му не са пострадали.
Вандалът е бил задържан и по-късно предаден на правоохранителните органи. С него се провеждат следствени действия. Злосторникът е използвал метално стълбче от загражденията, с което е разбил стъклото на картината и е повредил платното, предаде БТА.
Задържаният вандал е бил пиян. Мъжът си признал, че отишъл да разгледа творбата в осем часа вечерта. В бюфета изпил 100 грама водка. Той по принцип не пиел и алкохолът му подействал.
В отговор на въпроса дали осъзнава тежестта на стореното, задържаният отговорил утвърдително. Вандалът обяснил постъпката си и с желанието да възстанови историческата справедливост. Той повредил картината заради недостоверността на изобразените на платното исторически факти.
26.05.2018, 16:06 часа
936 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha