Правят безплатни изследвания на пушачи в Крайдунавския парк във Видин

Правят безплатни изследвания на пушачи в Крайдунавския парк във Видин Днес, 31 май, отбелязваме Световния ден без тютюнопушене. Той преминава тази година под мотото „Тютюнопушене и сърдечно-съдови заболявания". В този ден се акцентира върху рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се призовава за ефективна политика за намаляване нивата на неговото потребление. Как ще бъде проведен денят във Видин съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Гергана Джамбова.
"Тази година Регионалната здравна инспекция предвижда от 11 до 13 часа консултативния кабинет за отказване от тютюнопушене, който се намира в сградата на РЗИ-Видин да бъде изнесен в Крайдунавския парк. Там ще се провеждат безплатни консултации, демонстрации с пушещата кукла Сю, измерване на въглероден оксид в издишания въздух и количеството на карбокси хемоглобина на пасивни и активни пушачи", каза Джамбова.
Според статистиката България е на едно от първите места по тютюнопушене в Европа, а това от своя страна води до по-висок ръст на инсултите  и инфарктите. 
Световният ден се отбелязва по инициатива на Световната здравна организация от 1977 г. Оттогава ежегодно, по инициатива на Американската общност за борба с рака, се организира кампания срещу тютюнопушенето.
31.05.2018, 10:45 часа
1468 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha