Жители на Кула мерят кулинарни умения за празника "Нящо мяшано"

Жители на Кула мерят кулинарни умения за празника "Нящо мяшано" За втори път на вълшебния летен празник Еньовден неформалното сдружение на творци и любители на приложното изкуство от Кула „Майсторителница Убавило“, с помощта на местни родолюбци, ще представят фолклорния празник и конкурс за местен кулинарен специалитет – „Нящо мяшано“. Празникът носи името на вкусното „кулско мяшано“, което е дало начало на популярния израз в Кула – „нящо мяшано“, което значи микс от различни вкусове, качества, аромати и цветове, които символизират сложния, шарен и многопластов свят на кулчанина.
Мяшаното е смесица от различни подправки - сол, билки и други подправки, които всеки кулски майстор или домакиня смесват по своя стара семейна и тайна рецепта, за да се получи уникален букет от миризми, или както е модерно сега да се казва- фюжън от вкусове и аромати. Освен задължителните съставки – сол, стрити червени чушки и чубрица, се добавят и специални добавки – сминдух, мащерка, риган, кимион, суха целина или магданоз, смлени царевични зърна или орехови ядки и много други. Затова всяка смес е уникална.
Конкурсът за  най-вкусно мяшано ще се проведе на 24 юни от 10 часа на зелената морава край крепостта "Кастра Мартис" в Кула. До 20 юни организаторите очакват желаещите да участват да донесат своите кулинарни шедьоври, заедно с описание на съставките, вложени вътре. Жури от изпитани кулинари ще оцени участващите рецепти.
Подготвена е и забавна програма за гостите, освен възможността да опитат кулинарния деликатес с парче домашно омесен хляб от изложбата на ритуални хлябове и домашни печива. Тя включва кулски песни, изпълнени от народния хор към читалището, кулски хора, възстановка на легенда от кулския край.
Има голям интерес към събитието, доста граждани се записаха за участие в конкурса. Смятаме, че ще се получи хубав празник с реверанс към стария кулски бит и традиции.
06.06.2018, 11:00 часа
1222 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha