Турция пак иска обяснение от наши граничари заради убит бракониер

Турция пак иска обяснение от наши граничари заради убит бракониер Турските съдебни власти отново искат да съдят българските граничари за инцидента от 17 април 2008 г., при който загина техен бракониер на калкан в наши води. В петък сутринта четиримата бивши вече служители Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов получиха призовки от Къркларели да се явят на 16 юли в бургаския съд, за да получат документацията по делото с обвинителния акт. Искането е те да бъдат екстрадирани в Турция и там да бъдат съдени.
Призовките от Турция идват 9 години след като Военно-апелативния съд изцяло оправда Михаил Цонков, чийто оръжие гръмна при сборичкване с бракониера Ерджан Ялчън и го рани смъртоносно. Пред 2014 г. пъэк Европейяският съд за правата на човека в Страсбург определи инцидента като нещастен и определи като недопустима жалбата от близките на убития турски рибар.
"Като гръм от ясно небе ни дойде тази призовка. Веднъж вече давахме показания, преведоха ги и ги пратиха в Турция. Оттогава досега нищо не се е променило", коментира пред "24 часа" Михаил Цонков. И припомни, че държавата в лицето на главния прокурор Сотир Цацаров е застанала зад тях, но въпреки това турската държава не е прекратила делото.
При това положение не можем да бъдем спокойни, допълни той.
Защитник на бившите граничари е бургаският адвокат Росен Кожухаров.
15.06.2018, 14:13 часа
729 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha