Опозицията в Турция иска половин милион наблюдатели за изборите в неделя

Опозицията в Турция иска половин милион наблюдатели за изборите в неделя Водещите опозиционни партии в Турция и неправителствени организации заявиха, че планират да разположат над половин милион наблюдатели и доброволци в избирателните секции в цялата страна, за да предотвратят евентуални измами на изборите за президент и парламент тази неделя, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Опозицията, която се надява да сложи край на близо 16-годишното управление на президента Реджеп Тайип Ердоган, казва, че неотдавнашните промени в изборния закон на Турция и твърденията за измами на референдума миналата година създават безпокойства за честността на изборите.
Партиите от опозицията и неправителствени организации обявиха, че 519 хиляди доброволци и назначени от партиите наблюдатели ще присъстват в изборния ден в 180-те хиляди избирателни секции.
Референдумът през април м.г., на който бяха приети серия конституционни промени, включително за преминаване към президентска система на управление, бе помрачен от решение на Висшата избирателна комисия да приема неподпечатани бюлетини. Това породи съмнения в легитимността на вота, а според представител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) мярката може да е засегнала до 2,5 милиона гласа.
Друга противоречива промяна е тази, позволяваща на властите да местят избирателни секции от съображения за сигурност. Миналия месец избирателната комисия съобщи, че някои секции в предимно кюрдския Югоизток ще бъдат преместени - ход, който според прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) ще затрудни нейните симпатизанти да упражнят правото си на глас.
Заместник-председателката на ДПН Юрдусев Йозсьокменлер заяви пред Ройтерс, че около 120 хиляди избиратели ще бъдат засегнати от решението за преместване на секции. Партията обаче ще осигури транспорт на избирателите до секциите и адвокати, които ще присъстват на място, за да попречат на измами и сплашване.
"Има извънредно положение и то се прилага като военно положение в Югоизтока. Тези избори ще се проведат под сянката на оръжие", коментира тя.
Правителството мотивира преместването на секции с ширещата се, според него, практика на сплашване на избирателите от кюрдските бойци в югоизточната част на Турция.
Заместник-председателят на водещата опозиционна сила - Народнорепубликанската партия (НРП) - Онурсал Адъгюзел казва, че опозицията е стартирала мобилно приложение, чрез което доброволците ще могат да се координират, за да е сигурно, че в избирателните секции ще има достатъчно делегати. Приложението ще осигурява също информация в реално време как протича преброяването на гласовете и данни за жалбите заради нередности в секциите, добави той.
22.06.2018, 12:49 часа
558 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha