Пресъздават обичаи за Еньовден във врачанско село

Пресъздават обичаи за Еньовден във врачанско село В белослатинското село Комарево ще отбележат Еньовден с пресъздаване на обичаи. Инициативата се организира за първи път, разказа Веселка Борисова, библиотекар към местното читалище.
"Още рано сутринта млади момиче, облечени в бели рокли, а възрастна жена ще ги заведе при местността в центъра на селото, за да берем билки, докато тя разказва с подробности за растенията. На центъра на селото ще плетем еньовски венец и малки китки, завързани с червен конец, които ще раздадем на присъстващите. В две менчета ще се налее вода от три кладенеца, в която ще потопим билки и под тях ще минат момичета. Празникът ще приключи с хоро", посочи Борисова
Еньовден се нарича още Иванден, св. Иван Бильобер или св. Иван Летни, защото на същата дата църквата отбелязва рождението на Св. Йоан Кръстител. Преданието гласи, че в нощта срещу Еньовден небето се отваря и стават чудеса. Според предците ни тогава звездите слизат на земята, дарявайки с лечебна сила растенията. Затова и билките, набрани в тази толкова магична нощ, се славят с най-голяма мощ.
23.06.2018, 11:57 часа
1083 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha