Трябва ли роднините да имат право на достъп до Facebook профила на починал човек?

Трябва ли роднините да имат право на достъп до Facebook профила на починал човек? Върховният федерален съд в Германия постанови, че родителите на починало момиче имат права над нейния профил във Facebook. Случаят отново събуди въпроси по темата какво трябва да се случва с акаунтите на починали хора в социалната мрежа.
15-годишното момиче е било прегазено от влак през 2012 г. Родителите са искали достъп до Facebook-а ѝ, тъй като са се съмнявали, че може да се е самоубила. Това е било важно не само по емоционални, а и по юридически причини, тъй като в случай на самоубийство машинистът на влака трябва да получи компенсация, пише BBC.
Facebook отказва достъпа до профила, позовавайки се на условията за поверителност на контактите на момичето в мрежата. Според политиката си, компанията позволява на роднини на починали хора само частичен достъп до профилите им и само ако тези профили бъдат превръщани в онлайн мемориали или изтривани.
През 2015 по-долна съдебна инстанция отсъжда в полза на родителите на база правото на наследство на частната кореспонденция. През 2017 г. обаче, след обжалване, съдът дава подкрепата си на Facebook с обяснението, че всякакви отношения на момичето със сайта са приключили със смъртта ѝ.
След това случаят е отнесен до Върховния федерален съд, който отново отсъжда в полза на родителите. Според съдия Улрих Хелман предаването на онлайн информация не е по-различно от предаването на дневник или писмо на близките и трябва да се третира по същия начин. В мотивите си той допълва, че родителите имат право да зная с кого е общувала дъщеря им, тъй като все още е била непълнолетна.
В последните години Facebook си спечели остри критики в Германия, най-вече поради масовото разпространение на фалшиви новини в платформата.
12.07.2018, 15:55 часа
643 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha