Археолози с уникална находка от пещерата Редака II край Белоградчик

Археолози с уникална находка от пещерата Редака II край Белоградчик Археолози се натъкнаха на уникална находка по време на възстановените това лято проучвания на пещерата "Редака II"край Белоградчик. Касае се за фрагмент от декорирано шило, обясни директорът на Историческия музей в Белоградчик Ивайло Крумов.
"В тази пещера са намерени кремъчни и костни артефакти, които се датират 26 000 г. пр. Хр., което е късният палеолит, и една по-ранна дата - 38 000 г. пр. Хр. Става въпрос за сезонен ловен лагер, който е използван през късния палеолит и на границата среден-късен палеолит. Изключително важно е откритието на едно декорирано шило. Става въпрос за нарези върху шилото, успоредни нарези, което е уникална находка за България до този момент."
Намереният фрагмент с дължина около 4 см е от върховата част на шилото. Смята се, че успоредните нарези върху него представляват един вид украса. Предстои обстойното му анализиране. 
"През 2019 разкопките ще продължат, като се надяваме да продължим с датирането на останките, което ще ни помогне за по-аргументираното включване на тази пещера в дебатите за прехода среден- късен палеолит в Европа."
През този археологически сезон продължи проучването на късноантичната пътна станция в местността "Анище", край село Граничак. Финансирането за двата обекта е осигурено от Министерството на културата, каза още Ивайло Крумов.
"За разлика от други подобни обекти, "Анище" предлага интересен археологически материал, очертаващ интензитета и продължителността на живота му. Наред с големия брой бронзови и медни монети от 4 и 5 век се срещат и образци от 1 и 2 век сл. Хр. Обилни са фрагментите от строителна и битова керамика, които помагат за документирането и датирането на обекта. Открити са и оръжия, и оръдия на труда от бронз и желязо, бронзови апликации, печати и накити. Тази година разкопките бяха съсредоточени в западната част на обекта, предстои постепенно социализиране на обекта и обособяването му като нов туристически обект."
В друг от емблематичните обекти на община Белоградчик - пещерата "Магура", тази година не са предвидени археологически проучвания. Финансиран е проект за консервация на праисторическите рисунки, чието изпълнение предстои. /БНР
23.08.2018, 15:14 часа
1185 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha