Северна Корея депортира японски турист, правил снимки край военен обект

Северна Корея депортира японски турист, правил снимки край военен обект Японец, който беше задържан в Северна Корея, е бил депортиран от страната и днес се намира в Китай, съобщи японската агенция Киодо като се позова на неназован японски дипломатически източник, предаде ДПА.
Северна Корея реши да депортира туриста Томоюки Сугимото "въз основа на хуманитарния принцип", съобщи държавната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА).
Мъжът, който е между 30 и 40-годишен, беше задържан по-рано този месец за предполагаемо заснемане на военен обект в пристанищния град Нампо, където бил на посещение като турист, посочва Киодо.
Японецът бел "държан под контрол от съответна институция, за да бъде разпитан за престъплението си срещу закона на КНДР", предаде КЦТА. Агенцията подчерта, че Северна Корея е решила да се отнесе снизходително към него.
Токио настояваше Пхенян да освободи японеца колкото се може по-скоро.
Задържаният, който вероятно е работел върху филмова продукция, посетил затворената страна с група, организирана от туристическа агенция в Китай.
На пресконференция днес говорителят на японското правителство Йошиниде Суга отклони искането за коментар на съобщението за туриста.
Освободеният японец е бил посетен в Китай от представители на японските власти, които са се осведомили за неговия арест и за здравословното му състояние.
27.08.2018, 12:41 часа
393 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha