ООН призова афганистанските талибани да участват в ново примирие

ООН призова афганистанските талибани да участват в ново примирие В единодушно приета декларация Съветът за сигурност на ООН призова афганистанските талибани да участват в ново спиране на огъня, както предложи афганистанският президент Ашраф Гани, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Приветствайки отправеното преди седмица предложение, Съветът за сигурност прикани талибаните неотложно да се включат в него.
В декларацията Съветът призовава талибаните "да приемат предложението на афганистанското правителство от февруари да участват в преки преговори за мир, без предварителни условия и без заплаха за насилие, за постигането на окончателно политическо споразумение, което да осигури траен мир за населението на Афганистан".
Членовете на Съвета за сигурност изтъкват също колко важно е произвеждането на 20 октомври на мирни, надеждни и прозрачни парламентарни избори с широко участие и на избори за президент на 20 април 2019 г., се казва в декларацията, която осъжда извършените наскоро атентати.
Временно прекратяване на бойните действия беше обявено през юни за края на Рамазана и то се спазваше и от двете страни. Това примирие беше първото от 2001 г. в страната, в която от 17 години бушува война.
28.08.2018, 09:30 часа
544 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha