Строеж на параклис-костница започна в Чипровци

Строеж на параклис-костница започна в Чипровци Направиха първа копка за изграждането на католическипараклис - костница в Чипровци. В нея ще бъдат положени костите на епископ Петър Богдан Бакшев, написал „История на България“ 100 години преди Паисий Хилендарски.
Параклисът ще бъде построен на Историческия хълм, на метри от старата катедрала „Санта Мария”. На площ от 35 квадратни метра ще бъдат положени костите на архиепископ Петър Богдан и на други католически дейци, като епископ Илия Маринов и духовници монаси-францисканци, чиито кости са били открити при археологическите разкопки през 80-те години на миналия век. Идеята за изграждането на параклиса е на отец Иван Топалски, енорийски свещеник в енория „Свети Андрей” в село Калояново, който освети мястото при непрестанен дъжд: 
"Събрали сме се, за да помолим за Божието благословение, за начинанието, което от една година обмисляме и работим... Изключително съм благодарен и на всички вас, защото без вас, без съдействието на господин кмета, без съдействието на музея в лицето на госпожа Анита Комитска, без подкрепата на много от вас, които работите в общината, ние едва ли щяхме да стигнем до тук."
Първата копка за изграждането на костницата направи кметът на община Чипровци Пламен Петков:
"Всички вие се отзовахте на нашата молба, взехте я присърце. Затова ви благодаря на вас, на Комитска, на целия екип, с който за това кратко време успяхме да направим проекта, документите да извадим, да съберем и парите, за да може този параклис да се осъществи, за да погребем костите на нашите предци."
Католическият параклис - костница в Чипровци ще бъде изграден с дарения. До момента 10 000 лева отпусна парламентарната група на политическа партия ГЕРБ, 5000 лева дари Община Раковски. Средства ще осигурят още католическата общност в България и Община Чипровци. 
Първата копка беше направена дни преди да бъдат отбелязани 330 години от избухването на Чипровското въстание и 50-годишният юбилей от обявяването на Чипровци за град.
03.09.2018, 16:32 часа
939 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha