Руски изтребители подновиха ударите по бунтовниците в сирийската провинция Идлиб

Руски изтребители подновиха ударите по бунтовниците в сирийската провинция Идлиб

Руската бойна авиация поднови днес след неколкоседмично прекъсване въздушните удари по северозападната сирийска провинция Идлиб, контролирана от опозицията. Това съобщиха Сирийският център за наблюдение на човешките права и говорител на бунтовниците, цитирани от ДПА и Ройтерс.
Руските изтребители са извършили 30 нападения срещу 16 зони в западната част на провинцията, в равнината Габ в околностите на Хама и в Латакия, каза Рами Абдел Рахман, ръководител на базираната във Великобритания неправителствена организация. По думите му за последен път руската авиация е атакувала тези райони на 15 август, предаде БТА. 
Говорителят на опозиционния Фронт за национално спасение Наджи Мустафа потвърди, че ударите по въздуха и артилерийският обстрел от правителствените сили са поразили седем села в Идлиб и две села в равнината Габ в провинция Хама. По-голямата част от провинция Идлиб е под контрола на групировката "Хаят Тахрир аш Шам" (Организация за освобождението на Левант) - ислямистки съюз, оглавяван от свързана с Ал Каида група.
Миналата седмица специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура предупреди, че присъствието на 10 хиляди свързани с Ал Каида бойци в Идлиб не оправдава нападенията, защото ще бъде заплашен животът на 2,9 милиона цивилни в провинцията.
През последните три години хиляди бунтовници и техните семейства бяха евакуирани от други части на Сирия в провинция Идлиб съгласно споразумения с правителството. В замяна на евакуацията бунтовниците прекратиха съпротивата в контролираните от тях територии.
Сирийският президент Башар ал Асад се е зарекъл неговата армия с руска и иранска помощ да превземе цялата територия на Сирия. Откакто Русия през 2015 г. се включи в гражданската война на страната на Асад бунтовниците преминаха в отстъпление, припомнят агенциите.

04.09.2018, 14:04 часа
748 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha