Бъдещите инженери ще учат висше без пари

Бъдещите инженери ще учат висше без пари Бъдещите инженери в някои технически специалности да учат без пари или пък държавата да им дава трета стипендия, която да им покрива таксата за обучение. Това са част от промените, които се обсъждат в Закона за висшето образование, съобщи в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев. Той присъства на откриването на учебната година в ПУ „П. Хилендарски”.
„Много по-голяма обществена загуба ще е, ако намалим приема в инженерните професионални направления. Дори да имаме излишък на инженери, това ще провокира инвестиции и в никакъв случай няма да бъде обществена загуба. Големият ни проблем е да насочим студенти към тези професионални направления, в които имаме най-голям недостиг. Правим го с приема и с предоставянето на втори стипендии”, каза министър Вълчев.
По думите му през следващите десетилетия се очаква да има недостиг на специалисти в инженерно-техническите професионални направления. Това са секторите, които дават най-голяма добавена стойност за икономиката на страната. Затова и именно в инженерно-техническите специалности приемът не е бил намаляван. Не така стоят нещата с направления, като примерно икономика или психология.
„В последните 3 години приемът в държавните висши училища е намален с 13 000 бройки. Приемът в професионалните направления, като „Управление и администрация” е намален с 60%, „Икономика” – с 50%, „Психология” – 50%. Затова в началото на юли висшите училища отчетоха висока запълняемост”, обясни Красимир Вълчев. Той уточни също, че и в момента има недостиг на специалисти по природни науки и по математика, което се чувства в системата на средното образование. „И този проблем ще се задълбочи”, прогнозира министърът. Именно заради това, при преструктурирането на приема в държавните вузове, не трябва да се засягат професионалните направления с очакван недостиг на пазара на труда, подчерта той.
„Днес в системата на висшето образование влизат младежи, родени през 21-ви век, които ще бъдат на пазара на труда и през 2050-та година. Когато голяма част от специалностите, по които учат, ще са изчерпали съдържанието си. Затова говорим за допълване на микса от компетентности, които трябва да даде висшето образование”, каза още министърът на образованието. Приемът в частните вузове се изпълнява средно на 40% при заложени бройки в решението на МС от 8-9 000. Държавните висши училища изпълняват приема си на 92%.
В бюджета за образование през 2019г. се предвиждат 400 милиона лева повече. С 25 милиона лева от тях ще се финансират дейности по интереси в средното образование. Основната част от тези милиони ще отидат за учителите, които са най-важният фактор в системата. Също догодина ще може да се помисли дали държавата да не осигури безплатни учебници за хлапетата, които ще учат по новата програма. В началото на тази учебна година родители на деветокласници се оплакаха, че новите учебници им излизат солено, а не могат да ги купят втора употреба, защото няма такива. Министър Вълчев уточни, че следващата седмица ще има среща с издателствата по повод високите цени на учебниците.
28.09.2018, 15:38 часа
727 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha