Милорад Додик: Ще назнача за свой съветник Емир Костурица

Милорад Додик: Ще назнача за свой съветник Емир Костурица

Новоизбраният сръбски член на колективното босненско председателство /президентство/ Милорад Додик заяви, че първата му работа ще бъде да назначи за свой съветник режисьора Емир Кустурица, предаде Танюг.
В интервю за днешния брой на сръбския в. "Вечерне новости" Додик каза, че предвижда още с встъпването си в длъжност да предложи изменения в правилника за работа на председателството и да постави знамето на Република Сръбска в сградата на институцията.
"Основният ми кабинет като сръбски член на председателството ще бъде в Източно Сараево, в административния център на Република Сръбска. Там ще изпълнявам задълженията си. Когато има срещи в председателството на Босна и Херцеговина, ще видим. Ако няма знаме на Република Сръбска в председателството, ще участвам в заседанията чрез видеолинк", каза Додик, цитиран от БТА.
На въпрос дали очаква натиск от страна на другите двама членове на председателството /хърватин и мюсюлманин/ по въпроса за членство на страната в НАТО Додик каза, че това няма да стане и че е достатъчно сътрудничеството с програмата Партньорство за мир.
Той добави, че смята да предложи на колегите си да настояват ЕС да даде на Босна и Херцеговина статут на кандидат за членство независимо от ситуацията в нея, защото този статут "ще стабилизира положението".
"Това е възможност за ЕС да покаже, че държи Босна и Херцеговина да бъде част от съюза. Това трябва да се разглежда като молба, а не като изнудване", изтъкна Додик.

16.10.2018, 16:26 часа
629 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha