СУ „Христо Ботев” във Враца се включи в нов тип проекти по програмата „Еразъм+”

СУ „Христо Ботев” във Враца се включи в нов тип проекти по програмата „Еразъм+” През настоящата учебна година СУ „Христо Ботев” Враца се включи в работата по нов тип проекти по програмата „Еразъм+”, финансирана от Европейската комисия, а именно тези за образование на възрастни. Координатор на проекта „Да опознаем заедно многообразието в образованието – обучителни модули за стимулиране на критическите и диференцирани перспективи по отношение идентичността и разнообразието” е агенцията за медии и дизайн „Студио Гаус” ООД от Берлин. Останалите партньори са университета във Фленсбург/Германия, обучаващ педагогически кадри, Центъра за подпомагане на деца и младежи в Саксония-Анхалт/Германия, Дружество за развойна политика и глобална справедливост „Зюдвинд” във Виена/Австрия, Международния образователен център „Интеркултуро” в Марибор/Словения, Фондация за европейско разбирателство в Крайзау /Полша, лицей „Николаус Ленау” в Тимишоара/Румъния, гимназия „Херман Зудерман” в Клайпеда/Литва и лицей „Аликианос” в Ханя/Гърция. 
Докато европейските класни стаи обединяват ученици от различен произход и многопластова национална, социална, религиозна, дигитална и т.н. идентичност, пред образователните системи в Европа възниква голямото предизвикателство да се разбере и приеме многообразието, както в училището, така и в обществото. Европейските учебни планове трябва да отразяват това многообразие, да реагират на националистичните и популистки тенденции в цяла Европа, като образоват децата като мислещи и критични хора. Пряко свързана с това е и квалификацията на преподавателите, които трябва да са в състояние да приложат на теория и практика методи, свързани със съществуващите условия и осигуряващи разнообразно обучение.
В тази връзка създадения в рамките на проекта екип от експерти, педагози, учители, обучители и специалисти ще създаде единна концепция за педагогическия персонал от 8 европейски страни, която ще го подготви за новите образователни изисквания и ще му предостави теоретически и практически импулси и указания за прилагане на нови методи.
Целта на проекта е от една страна създаването на достъпни висококачествени основани на информационните технологии педагогически материали и иновативни практики за дигитално обучение, и от друга страна подпомагането на преподавателите чрез създаването на иновативни наръчници и материали.
    В ерата на дигиталните технологии проектът ще разработи иновативен обучителен пакет, подпомагащ педагогическия персонал посредством
- достъп до висококачествени дигитални обучителни материали и методи на преподаване, съставени на 7 европейски езици (немски, словенски, български, полски, румънски, литовски и гръцки)
- подобряване компетенциите на европейските преподаватели посредством наръчници и провеждане на транснационален тренинг,
- обучение на разпространители с цел създаване на компетенции и прилагане на материалите в учебния процес, които ще организират дългосрочно в осемте страни партньори семинари и работни ателиета,
- стимулиране на професионалните контакти на педагогическия персонал в Европа посредством транснационален тренинг и многоезиков форум на платформата на проекта, което ще даде възможност на обмена на обучителни методи, материали и опит,
- публикуване на разработените материали на модерна многоезикова уеб-платформа, която ще може да се развива в бъдеще и в дългосрочен план ще може да предоставя дигитални материали за стимулиране на обучението в училище.
Първата среща от тригодишното сътрудничество се проведе в седалището на агенция „Студио Гаус” в Берлин. На нея се разгледаха основни моменти от бъдещата работа по проекта, като се фиксираха и задачите на отделните партньори.
 
16.11.2018, 13:02 часа
817 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha