Предпочитането на кафето пред чая определено от гените

Предпочитането на кафето пред чая определено от гените Вкусовите предпочитания, например на кафето пред чая, до известна степен се определят от генетиката, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА.
"Широкомащабното ни изследване показва, че горчивият вкус оказва своето въздействие върху консумацията на кафе и чай", заяви Даниел Лианг-Дар Хванг от университета в Бризбейн, Австралия. Колкото и да е парадоксално, хората с повишена чувствителност към горчивия вкус консумират повече кафе, отбелязват учените.
"Това навежда на мисълта, че консуматорите на кафе развиват усещане или способност да откриват наличие на кофеин", поясни експертката по превантивна медицина Мерилин Корнелис от екипа.
"Генетиката е с малко по-голяма роля за усещането за горчив вкус, отколкото за усещането за сладък вкус - поясниха учените. - Усещането за вкус е донякъде повлияно от поведението ни. Дори ако не обича горчивия вкус, човек може да се научи да харесва горчиви храни."
Изследването е базирано върху генетични данни за около 438 000 британци.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".
18.11.2018, 08:44 часа
698 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha