Журналист дари ценен документ на Държавен архив - Монтана

Журналист дари ценен документ на Държавен архив - Монтана Светла Трашлиева дари ценен документ на Държавния архив в Монтана. Писмото е от 1943 г. и е написано от Стоян Марков до дядо й. Дончо Трашлиев.
Поводът е първото издание на книгата на Стоян Марков „Градъ Фердинандъ – антропогеографско проучване”. В него авторът, който по това време е директор на Ломската мъжка гимназия, моли приятеля си Дончо Трашлиев –  директор на Занаятчийското училище в град Фердинаннд, да открие специална сметка в местиня клон на банка. Там хората, които искали да си купят книгата, трябвало да внасят по 100 тогавашни лева.
„Писмото открихме случайно, докато местехме библиотеката вкъщи то падна от книгата, която Стоян Марков е подарил с автограф на дядо ми”, разказа Светла.
Жестът развълнува наследниците на Стоян Марков, които бяха в Монтана по повод откриването на изложба ”120 години от рождението на Стоян Марков” в Държавен архив.
„Не сме очаквали такова внимание, това може да се случи само в Монтана, носим я в сърцето си” казаха наследниците на забележителния автор на изследването за град Фердинанд.
В изложбата са показани дипломи, свидетелство за венчание, както и актът за раждане на Стоян Марков. В едно от пъвите табла може да се види и диплом от университета в град Дижон, Франция за завършен курс по френски език от Стоян Марков.
30.11.2018, 14:45 часа
1227 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha