Чипровският манастир е с нов игумен

Чипровският манастир е с нов игумен От няколко дни Чипровският манастир има нов игумен, съобщиха от видинската митрополия. Постът владиката Даниил повери на архимандрит Йоан. Отецът е познат на свещенослужителите и монасите от епархията.
Бил е послушник в Клисурския манастир, игумен на Лопушанския и Бачковския манастири. Служил е в храма „Рождество Богородично” в Берковица. Бил е и архиерейски наместник на ломска духовна околия по времето на митрополит Дометиан. Завършил е духовна семинария.
Месеци наред Чипровската света обител имаше временен игумен. Тя остана без управляващ през май т.г., когато тогавашният игумен – 20-годишният Спиридон, бе хванат да шофира кола с 2,59 промила алкохол. Съдът в Монтана го осъди условно за пиянството, а Даниил го отстрани от длъжността.
Чипровският манастир е най-старият в епархията. Той е на повече от 1000 години. От края на миналата година в него започна изпълнението на проект за обновление на стойност 700 000 лв. Архимандрит Йоан ще трябва да завърши започнатите строителни работи и да продължи делото за създавне на условия за отсядане на поклонници в манастира.
11.12.2018, 09:59 часа
994 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha