Спецзвено ще следи за лоялна конкуренция при горивата

Спецзвено ще следи за лоялна конкуренция при горивата Малките бензиностанции извоюваха отсрочка на новия закон за регулиране на търговията с горива. Той поставяше непосилни изисквания пред дребния бизнес - фирмите да имат капитал от 1 милион лева и да внесат банкова гаранция за всяка своя бензиностанция от 20 хиляди лева. Собствениците на обектите трябваше да имат образователен ценз и трудов стаж. 
Малките търговци заплашиха с бунтове по подобие на „жълтите жилетки” във Франция и обявиха закона за лобистки в полза на едрия бизнес. Такива прекомерни регулации биха довели до фалит всички дребни участници на пазара, категорични бяха те. За да тушира напрежението, икономическият министър Емил Караниколов обяви, че ще поиска спорният закон да бъде отложен с шест месеца. Това би станало със специален доклад до Министерски съвет, с който да се поиска от Народното събрание удължаване на срока за влизане на сила на закона. 
Законът, предложен от депутатите на „Обединени патриоти”, бе приет през лятото на миналата година и трябваше да влезе в сила на 28 януари т.г. За тези шест месеца собствениците на малки бензиностанции сезираха куп институции, включително и омбудсмана Мая Манолова. 
Съвсем ново спецзвено в Министерство на икономиката ще следи под лупа дейността на търговците на нефтопродукти. Дейността на дирекция „Регулиране на икономическите дейности” ще е насочена към намаляване на сивия сектор в бранша и повишаване на събираемостта на митническите и данъчни задължения от тези дейности. Другата цел е осигуряване на лоялна конкуренция на пазара на горива в страната. Досега такава дирекция във ведомството не съществуваше.
10.01.2019, 14:57 часа
940 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha