386 молби от осъдени затворници за помилвания са подадени през 2018 г.

386 молби от осъдени затворници за помилвания са подадени през 2018 г.

386 молби от осъдени затворници за помилвания са подадени през миналата година, съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на среща с журналисти. От тях 366 вече са били разгледани.
От началото на мандата на държавния глава Румен Радев през януари 2017 г. до момента помилваните са 11 души. "В един месец може да дойдат по 100 молби, а в друг нито един", уточни Йотова.
Като деликатни казуси тя определи случаите, при които става въпрос за здравословното състояние на човек от семейството. Случвало се е дори комисията, която разглежда документите на лишените от свобода, да се свързва директно с шефове на болници, за да проверява дали такъв човек действително съществува, или в това лечебно заведение има такъв доктор, който е издал документа на близкия на лишения от свобода. Друг деликатен казус бил, когато семейството не живеело в България. 
"Желанието ни е да пипаме внимателно", каза вицепрезидентът. 
По нейни наблюдения броят на молбите от лишени от собода се увеличава. Имало обаче дори и случаи на подадена молба от прокуратурата. "Толкова е тежка ситуацията", добави Йотова.
Комисията ще отчете своята дейност в края на месеца. Заедно с това ще бъде направен и своеобразен анализ на престъпленията, които се извършват у нас, въз основа на документите, които пристигат в президентството. Наблюденията били, че все повече се увеличават случаите на престъпления, извършени под въздействието на наркотици, трафикът на хора, както и случаите на домашно насилие.
В 3/4 от случаите на домашно насилие извършителите изобщо не разбирали защо са наказани. "Употребата на наркотици не среща милост в очите ми", обясни Йотова.

15.01.2019, 13:02 часа
680 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha