Изложба в Белоградчик разказва за проф. Виден Табаков

Изложба в Белоградчик разказва за проф. Виден Табаков Документална изложба "Безпределният космос на човешкия ум" беше открита в Белоградчик. Експозицията разказва за живота и делото на проф. Виден Табаков.
23 пана са подредени по хронология и всяко има своето заглавие. Най-застъпена е темата за аеронавтиката и астронавтиката, където са и най-големите постижения на учения. Изложбата има за цел да хвърли светлина върху това име, зад което се крие една необикновена и изключително интересна човешка съдба. 
"Тази изложба цели да популяризира жизнения път и научния живот на Виден Табаков. Първо, защото той е от едно малко белоградчишко село, което се нарича Стакевци. Там е роден, там е израснал, учил е в Белоградчишката гимназия. По-късно завършва и гимназията "Симеон Велики" във Видин", каза уредникът на галерия "Вълчо Вълчев" Елена Джунинска при откриването.
Кметът на общината Борис Николов откри изложбата. Той изказа благодарност към Цветко Лилкин за заслугите му тази експозиция да стане факт.
"Велико чувство е да знаем и да видим наш земляк така, десетилетия неизвестен по политически причини, който много е допринесъл за развитието на космическото дело” - каза още кметът. Той изказа и задоволството си от присъствието на много ученици от двете училища в града. На церемонията присъства и Боян Минков, който е купил родната къща на Виден Табаков в село Стакевци и има намерение да я реставрира и превърне в музей. 
Изложбата ще може да се види до 22 януари. Тя ще бъде показана след това в Пловдив и други градове на страната.
16.01.2019, 15:34 часа
936 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha