Лекар от Спешна помощ развенча най-големите митове за лекуване на смъртоносния грип

Лекар от Спешна помощ развенча най-големите митове за лекуване на смъртоносния грип Грипът е силно заразно вирусно заболяване, което засяга респираторния тракт. Всяка година от грип боледува около 10 – 15 % от населението.
Грипът покосява независимо от възрастта, като особено податливи към него са възрастните над 65 години, децата до 4-годишна възраст, хронично болните, хората с потиснат имунитет и бременните.
90% от леталитета заради грип или неговите усложнения са при над 65-годишните. 
Във връзка със смъртосния грип, който върлува из България, лекар от Спешна помощ разпространи в интернет най-големите митове за грипа.
1. Грипът е всяко състояние с втрисане, гърлобол, обща слабост и болки в кръста, гърдите и навсякъде.Уви, по подобен начин протичат повечето заболявания причинени от микроорганизми. Диагнозата грип се потвърждава с експресни тестове и с кръвен тест за грип.
2. Грипът се лекува винаги с антивирусни препарати като тамифлу, ремантадин или реленца. Уви, само в първите 24-48 часа от началото на инфекцията, защото действието им е да спрат разпространението на вируса на грипа. При изявена инфекция от грип, смесена с бактериална инфекция ефектът им е съмнителен , както и употребата им за профилактика.
3. Грипът се лекува с прахчета с заглавия- грипексмакс, хюмекс макс, тайлол хот, колдрекс макс грип, виксантигрип комплекс, флудрекс хот дринкс, грип хил, фервефлу, флурапид и т.н. .Уви, тези прахчета са комбинации от билки, хомеопатични лекарства и нестероидни противовъзпалителни средства, водещи до намаляване на симптомите, но нямат никакъв ефект върху грипа.
4. Грипът се лекува с изопринозин, инфлуцид, авирон и др. подобни имуностимулиращи лекарства. Уви, ефектът е подобен на чайовете, цитрусовите плодове и мултивитамините .
5. Грипът се лекува с антибиотици. Уви, те имат действие върху насложени вторични бактериални усложнения на грипа и то ако са причинени от бактерии чувствителни на тези антибиотици .
Изводът: Когато се разболеете, избягвайте да се самолекувате, избягвайте да изпълнявате съвети по телефона, телевизията или социални мрежи на експерти по грипа, защото рискувате да подраните с антибиотиците, да закъснеете с антивирусните препарати или да предозирате симптоматичното лечение .
Независимо,че чакалнята на Вашият ОПЛ или спешното във Вашия град прилича на инкубатор на микроорганизми по- добре си сложете маска и си изчакайте реда си. Нека все пак лекар прецени какво и кога да приемате, отколкото да инвестирате в неправилно лечение, което може да се протрахира във времето и да ви доведе до болница
 
10.02.2019, 13:53 часа
14629 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha