Превзета е последната зона в Сирия, контролирана от "Ислямска държава"

Превзета е последната зона в Сирия, контролирана от "Ислямска държава" Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС) са превзели последния анклав, контролиран от групировката "Ислямска държава" (ИД) в Източна Сирия, предаде Ройтерс, като се позова на неправителствена мониторингова организация.
Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи, че последните джихадисти в района на село Багуз, близо до границата с Ирак, са се предали на СДС, информира БТА.
Ройтерс отбелязва, че за момента не може да потвърди тази информация.
Няколкостотин джихадисти, много от които чужденци, са се предали на СДС през последните два дни. Възможно е обаче други бойци на ИД да се крият в подземни тунели, каза базираната във Великобритания неправителствена организация, която разполага с широка мрежа от информатори в Сирия.
СДС - доминирана от кюрдите коалиция - разгроми джихадистите в Източна Сирия, източно от река Ефрат, с помощта на американски въздушни удари, припомня Ройтерс.
Съгласно постигнато споразумение 440 бойци на ИД ще се предадат в близките часове на СДС, съобщи телевизия Ал Маядин, цитирана от ТАСС.
Според ливанската медия джихадистите държат на територия под 1 кв. км голям брой мирни жители като жив щит.
Говорител на СДС съобщи пред Франс прес, че много цивилни се намират в тунелите, прокопани в района на Багуз от бойците на ИД. Това е забавило операцията на кюрдско-арабските сили, които все още не са решили какво да направят с тунелите - дали да ги затворят или да ги взривят.
16.02.2019, 12:50 часа
530 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha