Тревожна статистика! "Пътна полиция"- Видин отчете повече жертви на катастрофи

Тревожна статистика! "Пътна полиция"- Видин отчете повече жертви на катастрофи През 2018 година са възникнали 461 тежки пътнотранспортни произшествия /ПТП/ в област Видин, при които са загинали 12 човека и 81 лица са ранени. През 2017 година катастрофите също са били 461. Загиналите са 6, а 76 души са били ранени.
"Оперативната обстановка по отношение на безопасността на движението през изтеклата 2018 година е с влошени показатели по отношение броя на загиналите и ранените лица. Имаме увеличение с 6 жертви повече на загиналите, отколкото през 2017 година, а ранените са се увеличили с 5", съобщи главен инспектор Владимир Герасимов- началник на сектор "Пътна полиция" във Видин.
293 са пътните произшествия на територията на РУ- Видин, жертвите на пътя са 7, ранените лица са 58. В РУ- Белоградчик пътнотранспортните произшествия са 135, загиналите са 5, ранените- 17. На територията, обслужвана от РУ- Кула ПТП са 33, няма загинали, а ранените са 6.
"Най- много пътнотранспортни произшествия са настъпили през месеците септември, октомври и ноември. Най- много са и загиналите хора тогава. Загинали са четири човека само през месец ноември, ранени са девет. Това може да се отдаде на факта, че се променят атмосферните условия внезапно в тези месеци", допълни Владимир Герасимов.
По вид пътнотранспортните произшествия са:
- блъскане на пешеходец- 21 ПТП, с 1 загинало лице и 17 ранени;
- блъскане в дърво- 26 ПТП;
- блъскане на велосипедист- 11, загинал е 1 велосипедист и 9 са ранени;
- сблъскване между МПС- 165, 6 са загинали и 28 ранени;
- блъскане на паркирани МПС- 71, 1 загинало лице и 20 ранени;
- преобръщане на МПС извън пътя- 40 ПТП, 2 са загинали, ранените са 3.
"Най-много пътнотранспортни произшествия, поради голямата територия са на територията на община Видин. След това по брой на ПТП, предвид републиканския път, който минава през община Димово са 99 броя, Белоградчик са с 23 броя и вече другите общини са с много малък брой ПТП, съответно няма и загинали граждани на тяхна територия."
Най- много пътни произшествия са станали в населените места по първокласната пътна мрежа, по- малък брой по пътищата втори и трети клас. На общинските пътища катастрофите са 7. Най- много са загиналите в населените места, като тук влизат и населените места по Е-79.
"Говорим за селата Медовница, Скомля, Бела. Знаете в тях какви участъци има- рискови, с малки радиуси в завоите и там самата инфраструктура най- често е причина за настъпване на тежките пътнотранспортни произшествия. И тази година основната причина за настъпване на тежки ПТП и да са толкова тежки, че да има жертви, е несъобразената скорост. Въпреки нашите усилия, които положихме през цялата година. Знаете, придобихме и нови технически средства за контрол на скоростните режими, въпреки това, тази причина си остана основната, за да настъпват пътнотранспортни произшествия на територията на областта. Друга основна причина е навлизането в насрещното движение", заяви началникът на сектор "Пътна полиция"- Видин.
През 2018 година пътните полицаи са констатирали със 100% повече случаи на водачи, които управляват МПС след употреба на наркотични вещества.
"Първото тримесечие на годината ще направим обследване на пътната мрежа, републиканската, най- вече за повредени съоръжения, за липси на знаково стопанство и ще сигнализираме институциите."
През настоящата година "Пътна полиция" ще работи за намаляване на ПТП с тежкотоварни автомобили. Контролните органи оказват съдействие и мобилни екипи на Националното тол управление:
"Съвместно с тях можем да контролираме, да стиковаме нашите действия. Да се увеличи контролът и качеството, да постигнем по- високи резултати. Нашата задача е да ги подпомагаме."
16.02.2019, 13:39 часа
1471 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha