ЕК подписа споразумение за създаване на Европейски фонд за отбрана

ЕК подписа споразумение за създаване на Европейски фонд за отбрана Европейската комисия подписа предварително споразумение за създаване на Европейския фонд за отбрана, който цели да стимулира научните изследвания в областта на отбраната, както и укрепване на капацитета на ЕС защита на неговите граждани. 
"Това е важна стъпка напред в превръщането на европейското сътрудничество в областта на отбраната в реалност. Европейският фонд за отбрана ще помогне на държавите членки да извлекат по-голяма стойност от парите на данъкоплатците, да насърчат развитието на една силна и иновативна отбранителна промишленост и да укрепят автономността на ЕС и нейните водещи позиции в областта на отбранителните технологии", коментира зам.-председателят на Комисията Юрки Катайнен, който отговаря за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността. 
Предстои споразумението да бъде официално одобрено от Европейския парламент и от Съвета, а бюджетните параметри на бъдещия фонд са предмет на цялостно споразумение относно следващия дългосрочен бюджет на ЕС. 
Припомняме, че създаването на Европейския фонд за отбрана е приоритет на Европейската комисия от юни 2014 г. Под ръководството на председателя Юнкер Комисията предприема стъпки в тази насока през последните няколко години.
В рамките на настоящия бюджетен период на ЕС за първи път са предвидени 590 млн. евро за отбрана (90 млн. евро за научни изследвания и 500 млн. евро за разработване на оборудване и технологии през периода 2019-2020 г.). 
Европейският фонд за отбрана ще допълва други програми на ЕС, предложени от Комисията, и по-специално заделения за Механизма за свързване на Европа специален бюджет от 6,5 милиарда евро с цел усъвършенстване на стратегическата транспортна инфраструктура в ЕС, така IP/19/1269 че тя да отговаря на изискванията за военна мобилност, както и предложената нова програма за научни изследвания и иновации „ Хоризонт Европа“, чийто бюджет възлиза на 100 милиарда евро.
20.02.2019, 16:15 часа
456 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha